In majoritatea recenziilor a fost remarcata originalitatea poetei romance: "poezie de clasa mondiala", "plina de culoare, de o profunda originalitate" (Svenska Dagbladet), "grandioasa si independenta", "de o puternica senzualitate" (Bor?stidning), "o scriitura proaspata si plina de culoare, demna de un public international" (Uppsala Nya Tidning).

Volumul de versuri "Femeia miracol" a fost publicata in limba suedeza cu sprijnul ICR, prin programul Translation and Publication Support Programme (TSP), si a fost lansata pe 25 septembrie, la Targul de Carte Bok & Bibliotek de la Gteborg. TSP este un proiect al ICR, prin care institutul finanteaza cu 140.000 de euro traducerile a 31 de carti semnate de autori romani.

Nina Cassian a vizitat pentru prima data Suedia in februarie 2008, cand a participat la Salonul de poezie al ICR Stockholm, iar in aceasta vara, Radiodifuziunea suedeza a dedicat Ninei Cassian si Anei Blandiana o emisiune speciala.

Nina Cassian a debutat in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1". In urma unui atac ideologic lansat in ziarul "Scanteia" la adresa sa, incepe sa scrie treptat si poezie proletcultista. Este cunoscuta in special datorita poeziilor sale pentru copii si pentru un limbaj inventat de ea, numit limba sparga.

In 1985, poeta a plecat in Statele Unite ca profesor vizitator si s-a stabilit definitiv acolo. Dupa 1990, Nina Cassian a revenit de 13 ori in Romania, ultima oara la inceputul lunii noiembrie 2008, pentru lansarea volumelor "Spectacol in aer liber" si "Confidente fictive", reeditate in cadrul colectiei Cartile Tango.