Sindicatele din ArcelorMittal Galati au acceptat, marti, oferta patronatului de prelungire a contractului colectiv de munca pana la finele anului viitor fara majorarea salariilor, cu conditia ca partile sa analizeze trimestrial evolutia societatii si, in caz de ameliorare, sa reia negocierile.

Sindicatele si administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati au semnat, marti, actul aditional de prelungire a actualului contract colectiv de munca pana la 31 decembrie 2009, fara acordarea de cresteri salariale anul viitor, asa cum a propus anterior patronatul, informeaza NewsIn. Totusi, actul aditional obliga partile sa se intalneasca trimestial si sa analizeze evolutia economica a societatii, in functie de care pot fi reluate negocierile asupra drepturilor salariale ale siderurgistilor galateni.

"Patronatul a acceptat ca, in ultimele zece zile ale fiecarui trimestru, sa ne intalnim si sa efectuam analiza obligatorie trimestriala a starii financiare a combinatului. Daca, in urma acestei analize, se observa o imbunatatire a performantelor societatii, incepem imediat sa negociem o crestere salariala. Aceasta se va aplica de la momenul inregistrarii rezultatelor negocierii la Directia de Munca", a declarat, marti, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Sindicatul si-a indeplinit astfel doar pe jumatate mandatul cu care fusese investit de membrii sai. Consiliul de conducere si coordonare al Solidaritatea hotarase, luni, ca liderii sindicali sa nu accepte prelungirea cu un an a contractului colectiv de munca si sa deschida conflictul de interese daca patronatul nu accepta ca anul viitor sa sustina analize trimestriale ale indicilor de productie in scopul reluarii negocierilor salariale si sa indexeze salariile din combinat cu rata inflatiei pe 2008, estimata la 7-8%. Aceasta din urma revendicare a fost respinsa si acum, ca si in rundele anterioare de negociere, de catre administratia ArcelorMittal Galati. Patronatul a explicat ca nicio majorare de salarii nu este sustenabila in aceasta perioada deoarece combinatul are din ce in ce mai putine comenzi din partea clientilor si este nevoit sa-si inchida unele capacitati de productie pentru a-si reduce stocurile.

Negocierea contractului colectiv de munca pe 2009 al unitatii siderurgice galatene a debutat la inceputul lunii octombrie. Sindicatele au cerut atunci cresteri salariale de 32,3%, astfel incat salariul minim al unui muncitor calificat sa creasca de la 833 de lei la 1.100 de lei anul viitor.

ArcelorMittal Galati a inceput, in a doua decada a lunii octombrie, procesul de oprire a instalatiilor, pe fondul scaderii comenzilor de produse siderurgice. Sunt sau urmeaza a fi inchise temporar mai multe sectii din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina de Laminate Plate si Uzina Aglomerare Furnale. Muncitorii ramasi fara activitate asigura paza instalatiilor oprite, participa la revizia utilajelor ori sunt redistribuiti in alte sectoare, preluand astfel activitatile prestate pana acum de subcontractori. Este prognozata o scadere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal de productie cel mai tarziu la finele lunii aprilie 2009, au anuntat liderii sindicali, citand oficiali din administratia companiei.

Pentru a-si reduce costurile, unitatea nu mai deschide nicio schema de plecari voluntare cu acordarea de plati compensatorii pana la sfarsitul acestui an, suspenda contractele cu firmele terte si amana investitiile tehnologice pentru anul viitor, continuand doar proiectele de mediu si de imbunatatire a conditiilor de lucru. De asemenea, este sistata plata orelor suplimentare si a bonusului lunar de realizare a planului de productie. Tot in scopul reducerii costurilor, instruirile externe si angajarile sunt stopate si sunt impuse restrictii oficialilor companiei si personalului TESA.

Restrangerea activitatilor din combinat a afectat firmele aflate in relatii contractuale cu producatorul de otel, care au fost nevoite sa trimita in somaj aproape 1.000 de muncitori. Conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca a apreciat ca valul de concedieri va continua si in perioada urmatoare, prognozand o crestere a ratei somajului de la 5,8% in octombrie la 6% in noiembrie.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.