Guvernul planuieste alocarea a 160 de milioane de lei pentru incalzirea romanilor in acest an. Potrivit Secretarului de Stat in Ministerul de Interne si Reformei Administrative, Marian Petrache, alocarea acestor bani, la nivel de tara, se va discuta in sedinta de Guvern de pe 25 noiembrie.

Primii vizati de catre alocarea acestor fonduri de incalzire sunt bucurestenii. "Bucurestenii vor avea caldura si apa calda in sezonul rece. Guvernul a promis ca va aloca fonduri destinate acoperirii subventiei pentru incalzire", potrivit comunicatului remis de catre Primaria Bucuresti.

Datoriile RADET – in curs de achitare?

Prim ministrul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti, in urma unei intalniri cu Primarul General al Municipiului Bucuresti, ca Guvernul incearca sa faca tot posibilul pentru achitarea "datoriei istorice" RADET.

"Avem o lunga istorie in spate, cu datorii pe care RADET-ul le are fata de ELCEN Bucuresti si aici incercam sa gasim o formula impreuna cu Ministerul de Finante, care sa insemne plata datoriei de baza. Si sa vedem cum negociem penalitatile, in asa fel incat sa asiguram cetatenilor din Bucuresti fara niciun fel de probleme conditiile de incalzire pentru sezonul rece, dar in acelasi timp sa permitem si operatorului economic sa-si recupereze sumele pe care le are de incasat", a declarat Tariceanu.

Premierul a declarat de asemenea ca pentru plata acestei datorii are nevoie si de ajutorul Primariei Capitalei. Astfel, Guvernul, impreuna cu Primaria, vor incerca sa reesaloneze pe o perioada de 1 an plata datoriei istorice de aproximativ 500 de milioane RON pe care RADET o are la ELCEN.

La datoria istorica se adauga si penalitatile aferente, iar RADET a ajuns in situatia de a plati acum nu facturile, ci penalitatile, devenind un continuu datornic.

In privinta pericolului de intrerupere a furnizarii de agent termic pentru bucuresteni, Oprescu a declarat ca "acest pericol s-a eliminat de la inceput".

Primarul General al Capitalei a declarat de asemenea ca in ceea ce priveste probelma datoriilor RADET "Lumea trebuie sa stie foarte clar: se intampla ceea ce se intampla din cauza unei Ordonante data in 2005, care spune ca plata facturii RADET catre ELCEN se face la 15 zile. Lucrul acesta nu se poate, pentru ca nici subventia de la Guvern nu vine in 15 zile si nici veniturile Primariei nu sunt gata sa depuna cota-parte in 15 zile. Caruselul acesta al nebuniei penalitatii trebuie sa inceteze", a incheiat Oprescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.