Tumorile mamare, chiar daca nu sunt depistate prin mamografie, pot disparea in mod natural, fara tratament, potrivit unui studiu al cercetatorilor norvegieni de la Institutul de Sanatate Publica, informeaza NewsIn

Cercetatorii norvegieni au examinat 120.000 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, care facusera o mamografie la fiecare doi ani, pe o perioada de sase ani, si un alt grup de 110.000 de norvegience cu aceleasi caracteristici, dar care facusera o singura mamografie, la sfarsitul perioadei de sase ani.

Desi cercetatorii se asteptau sa nu gaseasca procente comparabile ale cazurilor de cancer de san descoperite la cele doua grupuri, ei au gasit, surprinzator, cu 22% mai multe tumori invazive la grupul de femei care au facut mamografie la fiecare doi ani.

"Suntem primii cercetatori care sustinem o asemenea teorie, ca multe tumori canceroase dispar in mod spontan sau regreseaza, deoarece nu le mai gasim la mamografiile ulterioare. Nu am descoperit niciun motiv biologic care sa explice disparitia tumorilor"
, a declarat dr. Per-Henrik Zahl de la Institutul de Sanatate Publica din Norvegia.

Expertii oncologi se indoiesc de relevanta acestui studiu si le indeamna pe femei sa faca in continuare mamografii in mod regulat, sustinand ca tehnica de screening salveaza vieti prin depistarea cancerului de san intr-un stadiu incipient, cand poate fi tratata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.