In decretul de conferire a Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler se precizeaza ca distinctia ii este acordata lui Vasile Paraschiv "in semn de apreciere deosebita pentru inalta tinuta morala si patriotismul de care a dat dovada, pentru devotamentul si atasamentul fata de valorile democratiei".

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, confirma, in data de 13 noiembrie, pentru Agentia NewsIn, ca presedintele Basescu a demarat procedurile pentru acordarea Ordinului National "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie a statului roman, luptatorului anticomunist Vasile Paraschiv.

Seful statului a raspuns favorabil apelului unor reprezentanti ai societatii civile. Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, sustinut si de Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, a solicitat presedintelui ca disidentul Vasile Paraschiv sa primeasca Ordinul "Steaua Romaniei".

"Vasile Paraschiv nu a primit niciodata nicio distinctie din partea unei institutii si asta chiar daca este cel mai curajos luptator anticomunist roman. Am trimis propunerea noastra Presedintei Romaniei, cu speranta ca va fi aprobata", a declarat, pe 12 noiembrie, Sorin Iliesiu.

"La un ceas cand unii incearca sa conteste insusi demersul Comisiei Prezidentiale si al Presedintelui, de condamnare a unui regim ilegitim si criminal, trebuie sa ne reamintim lectia lui Vasile Paraschiv, a unui om care a demascat, cu pretul unor cumplite chinuri, faptul ca dictatura comunista a fost una a minciunii, samavolniciei si nesimtirii", se preciza si in scrisoarea de sustinere a disidentului, semnata de Vladimir Tismaneanu.

Vasile Paraschiv este cunoscut ca un important luptator anticomunist, fiind prima persoana care a incercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din Romania in regimul comunist, dar si autor al mai multor carti despre regimul comunist.