Liiceanu acuza societatea pentru ca incarcereaza intelectualii in biblioteca, Patapievici opteaza pentru solidarizare, iar Tismaneanu se opune demonizarii. Toti trei refuza sa fie catalogati drept “intelectualii lui Basescu”.

Campaniile de denigrare, demonizare si demolare - cei 3 “D” pe care Gabriel Liiceanu ii repereaza in tratamentul de care au parte mai toti intelectualii care nu se lasa “condamnati la mutenie” - au la baza, dupa parerea filozofului, un contract nescris pe care societatea romaneasca l-a facut, in perioada 1945-1990, prin care intelectualilor le este refuzata participarea la viata politica, locul lor fiind biblioteca.

“Spunem adevarul puterii. Dar nu cred ca puterea se afla in mainile presedintelui care a incercat sa schimbe ceva. Mi se pare firesc sa ni se spuna daca gresim, fara sa fim insa demonizati,” a fost de parere Vladimir Tismaneanu, referindu-se la eticheta “intelectualii lui Basescu”, care le-a fost atribuita celor care, in viziunea lui, cred in valorile democratiei liberale.

Pentru Horia-Roman Patapievici, o posibila solutie in fata campaniilor de denigrare pe care mass-media le duc impotriva intelectualilor ar fi solidarizarea. Atat a canalelor de presa, cat si a colegilor de breasla si a opiniei publice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.