Campaniile de denigrare, demonizare si demolare - cei 3 “D” pe care Gabriel Liiceanu ii repereaza in tratamentul de care au parte mai toti intelectualii care nu se lasa “condamnati la mutenie” - au la baza, dupa parerea filozofului, un contract nescris pe care societatea romaneasca l-a facut, in perioada 1945-1990, prin care intelectualilor le este refuzata participarea la viata politica, locul lor fiind biblioteca.

“Spunem adevarul puterii. Dar nu cred ca puterea se afla in mainile presedintelui care a incercat sa schimbe ceva. Mi se pare firesc sa ni se spuna daca gresim, fara sa fim insa demonizati,” a fost de parere Vladimir Tismaneanu, referindu-se la eticheta “intelectualii lui Basescu”, care le-a fost atribuita celor care, in viziunea lui, cred in valorile democratiei liberale.

Pentru Horia-Roman Patapievici, o posibila solutie in fata campaniilor de denigrare pe care mass-media le duc impotriva intelectualilor ar fi solidarizarea. Atat a canalelor de presa, cat si a colegilor de breasla si a opiniei publice.