Protejarea fetelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin nu poate face decat cu acordul parintilor, insa acestia nu stiu nimic despre vaccin

Anuntata cu surle si tobe, campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a inceput ieri, cu discutii, mai intai intre medici si profesori, apoi intre medici, profesori si parinti. Pentru ca, abia acum, autoritatile medicale au realizat ca parintii celor peste 100.000 de fetite de clasa a IV-a, ce ar urma sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin nu sunt informati asa cum ar trebui. Si cu toate ca s-a anuntat alocarea unei sume de peste 20 de milioane de euro intregii campanii (inclusiv pentru materiale informative), pana ieri, nici un pliant cu date despre vaccinare nu ajunsese in mana parintilor.

In aceste conditii, responsabilii cu vaccinarea se asteapta la refuzuri, motiv pentru care nu stiu cate doze sa comande. Dar, pentru a scapa de griji si acuze, au realizat un formular tip pentru "refuzul" parintilor care nu sunt acord sa-si vaccineze fetele. Parintii semneaza pe formular ca au fost informati cu privire la vaccinarea HPV, cu privire la identitatea si statutul profesional al furnizorului de servicii de sanatate responsabil de asigurarea asistentei medicale preventive la nivelul unitatii de invatamant, cu privire la riscurile potentiale ale vaccinarii HPV, cu privire la datele disponibile rezultate din cercetari stiintifice efectuate in legatura cu vaccinarea, cu privire la consecintele neefectuarii vaccinarii. "Nu vor fi consecinte punitive", conchide sec ministrul Sanatatii.

Interzis in SUA

Controversele asupra unuia dintre cele doua vaccinuri ce urmeaza sa fie folosite in campania de vaccinare au inceput de ceva vreme si in Romania, dupa ce acesta a fost interzis in unele state din America si unele provincii din Canada. Comercializat in Romania sub numele de Silgard, vaccinul companiei Merck Sharp&Dohme - Gardasil - ofera protectie impotriva tipurilor de HPV 6, 11, 16, 18. Silgard, ca si Cervarix (produs de GlaxoSmithKline) se administreaza in trei doze separate la 0, 2 si 6 luni. Pentru promovarea vaccinului Silgard la Bucuresti s-a agitat chiar Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA, care in luna mai a facut lobby in acest sens pe langa presedintele Traian Basescu si pe langa premierul Calin Popescu Tariceanu. Demersul lui Albright a venit dupa ce, in America s-a incercat administrarea obligatorie a vaccinului Gardasil de catre politicieni despre care s-a comentat ca sunt influentati financiar de compania farmaceutica Merck Sharp&Dohme, initiativa fiind respinsa.

"Vaccinarea reduce considerabil riscul de cancer de col uterin, prin prevenirea infectarii cu HPV (Human Papilloma Virus). Este foarte important si eficient ca aceste fetite sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala, cand ar putea contacta virusul", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Prima doza de vaccin va fi administrata pana la jumatatea lunii decembrie. Cea de-a doua doza va fi facuta in cursul lunii ianuarie 2009, iar ultima in luna mai. Nici un copil nu va fi vaccinat daca parintii acestuia nu isi dau acordul scris in acest sens. "Parintii care refuza vaccinarea trebuie sa completeze o declaratie si in acest caz ei vor fi singurii responsabili de ce se va intampla in viitor cu copilul lor", a declarat ministrul. Acesta a precizat ca Autoritatile de Sanatate Publica (ASP) vor trebui sa inregistreze copiii nevaccinati si motivele pentru care acest lucru nu s-a realizat. Vaccinul va fi facut de medici specialisti de la ASP, nu de cadrele medicale din scoala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.