Proiectul legii minoritatilor incurajeaza spargerea Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca * Istoria si Geografia Romaniei vor fi studiate in alta limba

"Invatamant in unitati si institutii de stat cu predare in limba materna la toate nivelurile, formele si tipurile de invatamant", asta prevede proiectul Legii minoritatilor, aprobat in ultima sedinta de Guvern si trimis Parlamentului. Executivul a dat OK-ul pentru ca toate disciplinele scolare sa fie studiate in limba materna in invatamantul preuniversitar cu predare in limba minoritatilor. Asta inseamna ca elevii maghiari de gimnaziu si liceu vor invata Istoria romanilor si Geografia Romaniei in ungureste.

Statul roman este obligat sa garanteze: invatamantul prescolar cu predare in limba materna in gradinite distincte sau in grupe separate, in functie de cerinte; invatamantul primar, gimnazial, de arte si meserii, liceal si postliceal cu predare in limba materna, in scoli, sectii, clase, grupe distincte; invatamantul universitar, cu predare in limba materna, in functie de solicitari, in universitati, facultati, colegii, catedre si grupe distincte; invatamantul postuniversitar si postgradual in limba materna. In preuniversitar, unitatile scolare, clasele si grupele pentru minoritati se pot infiinta chiar daca nu exista efectivele de copii prevazute de legislatia in vigoare. Mai precis, se pot construi grupe si clase cu mai putin de 10 copii la gradinita, ciclul primar si gimnazial, respectiv sub 15 elevi la liceu si la scolile de arte si meserii. In plus, examenele de specialitate, concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, concursurile pentru obtinerea gradelor didactice si a titlurilor stiintifice se pot sustine in limba materna. Statul are obligatia sa organizeze proceduri de achizitii publice separat pentru manualele destinate invatamantului in limbile minoritatilor nationale.

Minoritatile vor beneficia de subventii din bugetul de stat si din bugetele locale pentru a crea unitati si institutii de invatamant confesionale si particulare in limba materna, se vor numi directori si directori adjuncti apartinand minoritatilor. Si separarea romanilor de maghiari la Universitatea "Babes-Bolyai" este incurajata daca acest proiect de lege va trece de Parlament. "Reprezentantii legitimi ai minoritatilor nationale de la nivel national sau judetean sunt abilitati de a initia infiintarea de institutii sau subunitati ale institutiilor de invatamant existente cu predare in limba materna a minoritatii nationale respective la toate nivelurile si in toate domeniile de specialitate, daca solicitarea este fundamentata cu un numar suficient de elevi sau studenti", se mai arata in textul legislativ.

Aceste prevederi se bat cap in cap cu actuala Lege a invatamantului si cu Statutul personalului didactic, dar Jozsef Koto, secretar de stat la Ministerul Educatiei, spune ca nu e nici o problema. "Deja la nivelul ministerului se lucreaza la schimbarea legislatiei in vigoare. Speram sa se respecte programul de guvernare si pana la toamna sa se adopte atat Legea minoritatilor, cat si modificarile la Legea invatamantului si la Statutul personalului didactic", a declarat pentru Adevarul Jozsef Koto. UDMR tine coalitia in corzi, amenintand ca nu vor sprijini reforma justitiei si schimbarea Regulamentului celor doua Camere daca nu va trece Legea minoritatilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.