Expertii care monitorizeaza biodiversitatea din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au intrat in alerta dupa ce au studiat textul notificarii trimis de Ucraina Ministerului Mediului din Romania privind reluarea lucrarilor la canalul navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra.
Acesta este cunoscut sub numele de Canalul Bastroe. Dupa ce au analizat documentatia tehnica trimisa de ucraineni, specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii sustin ca ucrainenii intentioneaza sa realizeze un dig submersibil la intrarea pe Canalul Stambulul Vechi. Daca va fi realizat, acesta va schimba radical actualul circuit acvatic din Delta. Un astfel de dig a fost prevazut si in documentatia initiala privind realizarea Canalului Bastroe, dar era amplasat in zona de sud a accesului pe respectivul canal si nu influenta cursul actual al apei pe canal.

Romulus Stiuca, directorul Institutului Delta Dunarii, spune ca, "daca acest dig va fi realizat pe noul amplasament, viteza de curgere a apei pe Canalul Bastroe va creste semnificativ, iar debitul pe Bratul Chilia va creste cu cel putin 5%. Astfel, va fi redus nivelul apei in celelalte zone ale Deltei, iar in anii secetosi foarte multe zone acvatice din Delta vor seca. Aceasta modificare hidrologica va avea efecte dramatice asupra faunei si florei protejate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.