Detinutul Mihai Stocescu acuza inchisoarea ca incalca dreptul la mediul sanatos al prizonierilor care ar fi supusi poluarii electromagnetice.

Penitenciarul foloseste o antena ca sa-i impiedice pe detinuti sa vorbeasca la telefonul mobil. Gardienii au sporuri salariale pentru riscurile generate de aceasta antena.

Undele electromagnetice sunt emise de antena amplasata pe acoperisul penitenciarului, cu ajutorul careia se incearca bruiajul telefoanelor mobile, si de statiile de emisie-receptie folosite de angajatii penitenciarului.
In urma expertizei solicitate de instanta, valorile inregistrate in spatiul prizonierilor au ajuns la 10 W/m2. La nivelul Uniunii Europene, in ceea ce priveste limitele de putere a radiatiilor electromagnetice, nu exista o lege, ci o recomandare, care a fost preluata de statul roman sub forma Ordinului Ministerului Sanatatii numarul 1193/2006.

Potrivit acestuia, valorile limitelor admise sunt cuprinse in intervalul 4,5 W/m2 - 9 W/m2.

Angajatii inchisorii primesc spor de antena

Toti angajatii din institutie primesc un spor de 10% din salariu pentru ca sunt supusi la riscul efectelor pe care radiatiile electromagnetice le pot avea asupra sanatatii lor. „In baza Ordinului Ministerului Justitiei numarul 399/2007, prin care se aproba normele metodologice a Ordonantei Guvernului 64/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare, precum si in baza buletinului de masuratori ale campului electromagnetic emis pe 19.12.2007 de Societatea Nationala de Radiocomunicatii, persoanele unitatii beneficiaza de sporul pentru conditii vatamatoare, respectiv pentru campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatoare pentru comunicatii, pentru timpul lucrat efectiv in astfel de conditii (8 ore - n.r.).

„Aceasta este precizarea administratiei Penitenciarului Rahova, facuta la solicitarea instantei de a explica motivul care sta la baza sporului acordat personalului. Daca angajatii stau 8 ore pe zi, prizonierii care stau non-stop in inchisoare sunt discriminati, sustine detinutul.

Stoicescu acuza faptul ca detinutilor nu le-a fost adus la cunostinta, in primul rand, riscul mentionat. Mai mult, potrivit art. 38 din legea 275/2006, “exercitarea drepturilor persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate nu poate fi ingradita decat in limitele si in conditiile prevazute de Constitutie si lege”. Iar Constitutia arata ca dreptul omului la un mediu sanatos nu poate fi incalcat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.