"Gripa a aparut deja a aparut in Romania. Pentru a evita o epidemie, oamenii ar trebui sa se vaccineze antigripal, aceasta fiind cea mai importanta arma. Toate cazurile confirmate pana acum sunt monitorizate cu atentie de specialisti", a precizat medicul virusolog Viorel Alexandrescu, de la Centrul National de Referinta pentru Gripa, in cadrul lansarii campaniei de informare "Gripa? Actioneaza rapid si nu va fi nevoie sa te dai batut".

Principalele semne ale gripei sunt febra foarte mare, dureri musculare si articulare, migrenele, stare generala proasta si tuse seaca. Directorul Institutului de Boli Infectioase "Materi Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a adaugat ca "este extrem de periculos ca un pacient cu gripa sa se trateze cu antibiotice, deoarece pot aparea complicatii ale bolii".

Costurile unui tratament de gripa severa se ridica la aproape 90 de euro pe zi, sustin medicii specialisti. La inceputul anului 2008, costurile tratamentului impotriva gripei s-au ridicat, in toata tara, 8,6 milioane de euro, in conditiile in care s-a inregistrat un sezon moderat din punctul de vedere al cazurilor confirmate.

Campania "Gripa? Actioneaza rapid si nu va fi nevoie sa te dai batut", lansata de Roche Romania si Ministerul Sanatatii, isi propune sa informeze populatia cu privire la importanta vaccinarii impotriva virusului gripal si mentinerea unei igiene stricte, pentru a evita imbolnavirea.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3,1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.