De cateva zile, peretii blocului C20 din cartierul galatean Tiglina au inceput sa se deplaseze continuu, crapaturile si fisurile ce apar zilnic demonstrand ca blocul s-ar putea prabusi de la o zi la alta. Prefectura si Apararea Civila au luat primele masuri pentru evacuarea locatarilor, care au inteles, in cele din urma ca mutarea din casele lor este imperios necesara.

Blocul respectiv a fost construit in 1962 si, dupa metodele utilizate atunci, nu are un subsol tehnic, conductele fiind ingropate la temelia blocului. O spartura aparuta la una dintre conductele instalatiei de incalzire centralizata a determinat infiltrarea unor mari cantitati de apa sub blocul asezat pe pamant ca o cutie de chibrituri. Situatii similare sunt inregistrate de mai multe zeci de ani la multe dintre blocurile din cartierul Tiglina 1. Locatarii din cartier se plang de faptul ca, atunci cand ploua mai mult sau se topesc zapezile, noaptea se aud zgomote specifice in structurile de rezistenta supratensionate ale blocurilor.
La blocul C20 situatia a devenit disperata in urma cu zece zile, cand au inceput sa apara de la o zi la alta noi fisuri si sparturi in peretii blocurilor, prin unele dintre acestea putand fi zarit cerul sau mobilele din apartamentul vecin. Peretii blocului C20 sunt intr-o miscare lenta, dar continua. In urma unei expertize tehnice, Inspectia de Stat pentru Constructii a luat decizia de a interzice locuirea acestuia.

Prefectul Galatiului a hotarat evacuarea primelor 20 de familii

Prefectul Galatiului, Marius Necula, si seful Apararii Civile Galati, colonelul Constantin Ene, au anuntat oprirea furnizarii gazelor naturale si a energiei termice, urmand ca la producerea primului scurtcircuit cauzat de deplasarile peretilor sa fie oprita si furnizarea energiei electrice. A fost hotarata si evacuarea locatarilor, fiind adresate deja notificarile de evacuare primelor 20 de familii compuse din 49 de persoane, care locuiesc la scara nr. 2, cea mai afectata de dezastru. Apararea Civila a instalat in zona doua corturi militare si a dispus paza zonei. Prefectul Marius Necula a anuntat ca a luat legatura cu Ministerul Apararii Nationale pentru a fi pusa la dispozitia Primariei Galati o cazarma dezafectata de pe strada Traian, pentru cazarea locatarilor in timpul efectuarii lucrarilor de reparatii si consolidare. Prefectura a luat toate masurile ca pana la reabilitarea spatiului pus la dispozitie de Ministerul Apararii locatarii evacuati din blocul C20 sa fie cazati la Hotelul "Sport", administrat de Agentia pentru Sport Galati.

Locatarii prefera "ruleta ruseasca"

Desi riscurile prabusirii blocului de la o zi la alta sunt evidente, majoritatea locatarilor de la C20 au incercat sa se opuna masurii de evacuare dispuse de autoritati. Cazul cel mai complicat pare sa fie cel al familiei Izvoreanu, unde locuieste o batrana care are aproximativ 200 kg, imobilizata la pat. Situatia lor este fara iesire, pentru ca blocul C20 nu are subsol tehnic si lucrarile de reparatii la conductele deteriorate nu pot fi executate decat prin efectuarea unor sparturi sub planseele apartamentelor de la parter. Nici lucrarile de consolidare nu vor fi posibile fara evacuarea tuturor locatarilor din apartamentele afectate. Autoritatile ii vor muta in apartamente inchiriate de pe piata imobiliara, urmand ca municipalitatea sa suporte o parte din cuntumul chiriei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.