Romanii de peste hotare nu vor invada Romania, numai o mica parte dintre ei gandindu-se se paraseasca tara gazda, iar liderii comunitatilor din Italia si Spania estimeaza ca este vorba de un maxim de 10% si ca aceasta problema este speculata nefondat in campania electoral, arata NewsIn.

"De bine, de rau ma descurc si aici, nu cred ca in Romania o sa imi fie mai bine" - aceasta pare sa fie atitudinea generala cu care romanii din Spania si Italia intampina criza financiara si perioada de recesiune. In ciuda zvonurilor tot mai des intalnite, care prevestesc o inevitabila "invazie" a sute de mii de romani de peste hotare, cu precadere din Spania si Italia, romanii care s-au "asezat" intr-o tara nu vor ridica asa usor ancora. Daca vor pleca, primii vor fi cei care au emigrat dupa 1 ianuarie 2007 si nu au apucat sa isi faca intre timp "un rost" sau "sa prinda radacini".

Romania, chiar daca inseamna "acasa", nu este o destinatie foarte atragatoare. Potrivit liderilor comunitatii de romani din Spania si Italia intervievati de NewsIn, cel mult 10% dintre romani vor lua decizia sa revina in tara, iar majoritatea vor astepta rezultatul alegerilor pentru a lua hotararea finala.

"Intr-adevar, se simte ca oamenii sunt mai ingrijorati, ca poate nu le mai este usor, dar trebuie luat in considerare ca romanii au o viata aici, s-au obisnuit, si-au adus familia, au dat copilul la scoala", a declarat pentru NewsIn Miguel Stefanescu Fonda, presedintele FEDROM (Federatia asociatiilor de romani din Spania).

Stefanescu estimeaza ca maxim 10% dintre romanii din Spania se vor intoarce in Romania. "Probabil ca multi vor lua decizia legata de intoarcrerea in tara si dupa ce vor vedea rezultatele alegerilor, dar oricum nu vorbim de mai mult de 10% dintre cei aflati aici. Ceilati 90% isi pun intrebari, se gandesc, dar vor alege sa ramana aici, pentru ca nici in Romania nu au niciun fel de garantie", sustine el.

O proportie de 10% estimeaza pentru Italia si vicepresedintele PIR (Partidul Identitatea Romaneasca), Vicentiu Acostandei. "Cei mai multi care totusi se vor gandi sa vina acasa sunt cei care au venit dupa aderarea Romaniei la UE, dupa 1 ianuarie 2007, cei care nu au reusit intre timp sa isi faca un rost, cei care nu s-au asezat. Oricum, daca ar fi sa fac o estimare, cred ca foarte putini romani vor fi tentati sa plece, cel mult 10%", accentueaza reprezentantul PIR.

In plus, imigrantii romani din Italia nu vad nici ei de ce ar trebui sa-si stranga bagajele si sa revina pe meleagurile natale.

"In Italia se resimte criza asa cum se resimte peste tot. Intr-adevar, sunt probleme, unii oameni isi primesc salariile mai tarziu, dar in tot cazul isi primesc banii. Eu sunt in mijlocul romanilor de aici, vorbesc cu ei si constat ca numai cei care nu au un loc de munca se gandesc ca se intoarca acasa. Cei care lucreaza si care si-au cladit o viata, care au casa, copii, familie, se gandesc ca nu are niciun rost sa se intoarca. De bine, de rau ma descurc si aici, in Romania nu mi-ar fi mai bine, se gandesc ei", asigura Iulian Manta, presedintele Asociatiei socio-culturale "Vocea Romanilor" din Italia si membru al Comitetului Executiv al FARI (Federatia Asociatiilor de Romani din Italia).

Vicentiu Acostandei, vicepresedintele PIR din Italia, spune ca actuala criza economica va avea un singur efect: ii va grabi sa vina acasa pe cei care isi propusesera sa stea pe termen scurt in Italia. "Nu am auzit de intentii de a veni acasa nici printre cunoscutii mei, nici printre romanii cu care vorbesc din cand in cand. Singurii care ar putea se se gandeasca sa revina in Romania ar fi cei care oricum nu planuiau sa stea pe termen lung in Italia, iar actuala criza pur si simplu le grabeste acesta decizie", explica Acostandei.

Romanii din Spania sunt constienti ca in Romania nu vor gasi raiul pe pamant. "Ganditi-va, este greu sa se intoarca in Romania unde trebuie sa dea un pachetel de cafea ca sa ii bage cineva in seama in spital, unde le ia o ora sa traverseze un sfert de oras...Ce mai, nu se intorc in rai! Romanii din Spania s-au obisnuit cu un standard de viata la care Romania va ajunge abia in 2-3 ani", puncteaza Fonda Stefanescu.

Perspectiva din Italia este in acelasi ton: cei care se vor intoarce stiu ca in Romania nu vor gasi lapte si miere. "Criza este generala, extinsa in intreaga Europa. Oamenii stiu foarte bine ca in Romania nu vor gasi lapte si miere si atunci de ce se intoarca? Se vor confrunta acasa cu aceleasi probleme ca si in Italia", prevede Vicentiu Acostandei.

Iulian Manta, reprezentant FARI, atrage atentia ca in Italia se primeste un ajutor de somaj consistent. "Bineinteles, ajutorul de somaj se refera la cei care lucreaza legal si au contribuit mai mult de doi ani la bugetul de stat. In Romania ce faci cu un ajutor de somaj de 2 milioane? Cred ca multi romani isi spun ca decat acasa, mai bine mai fac eforturi aici", sustine Manta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.