Nutritionistii continua sa recomande persoanelor care vor sa slabeasca diferite "trucuri" pentru a evita surplusul de calorii, dar si metode de evitare a produselor cu un potential adictiv foarte ridicat, care deregleaza metabolismul.

Potrivit publicatiei "Daily Mirror", specialistii atrag atentia asupra aparitiei dependentei fata de cateva alimente care duc la ingrasare rapida si ofera cateva strategii de a combate aceste pofte nesanatoase:

1) CIOCOLATA

De ce disperam dupa un cub de ciocolata? Untul de cacao aflat in compozitia ciocolatei se topeste delicios in gura, dand acea senzatia sublima de placere, care creeaza acea dependenta greu de stavilit mai ales in momente de stres. Simbolizand la nivel psihologic substitutul sentimentelor de iubire si recunostinta, ciocolata este considerata unul din cele mai fanteziste alimente cu care oamenii aleg sa-si infranga frustrarile si neimplinirile, mimand senzatia de satisfactie sublima. Comportamentul alimentar in cazul ciocolatei poate parea ca al unui dependent in situatii extreme, fiind din ce in ce mai des perceputa, mai ales de catre femei, ca o "placere ascunsa". Intr-un studiu prezentat de European Journal of Neuroscience se atrage atentia ca modificarile produse in creierul uman ca urmare a ingestiei de ciocolata sunt similare cu cele aparute odata cu administrarea unui drog la persoanele dependente de anumite stupefiante.

Strategie: Unele femei reusesc sa se dezbare de acest obicei pagubos pentru silueta consumand cantitati mai mare de produse care contin magneziu si crom - de exemplu, sporirea consumului de alune, paine integrala, fulgi de ovaz sau spanac. De asemenea, se recomanda sa mancam ciocolata in cantitati foarte mici, doar de pofta, si numai "pe stomacul plin". Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra au constatat ca persoanele care erau indemnata sa manance ciocolata cand nu aveau senzatia de foame au prezentat reactii de repulsie sau de "pofta moderata de ciocolata". Totodata, oamenii de stiinta recomanda 15 minute de mers pe jos, care pot reduce dependenta de ciocolata. Beneficiile exercitiilor fizice au fost recunoscute si in cazul persoanelor dependente de alcool sau droguri.

2) ZAHARUL SI DULCIURILE

Cand simtim ca avem nevoie acuta sa mancam ceva dulce, ravnim mai ales dupa produse de patiserie. Zaharul continut de aceste produse creste foarte rapid nivelul insulinei din sange, producand instantaneu o dinamizare a functiilor organismului, resimtit printr-o crestere a nivelului de energie din cauza efectelor nutritionale si senzoriale extrem de intense si, in final, aparitia senzatiei de satietate. Componentele de baza ale dulciurilor sunt: zaharul, margarina, faina alba, si aditivii (E-uri). Conform rezultatelor cercetarilor realizate prin intermediul RMN-ului, marii amatori de ciocolata prezinta o reactie neobisnuita atunci cand isi savureaza desertul: in creier li se activeaza zone responsabile cu dependenta de droguri si alcool, dar si zonele din cortex responsabile cu placerea.

Strategie: Nu sariti peste principalele mese ale zilei (mic dejun, pranz, cina) si alegeti o dieta saraca in zaharuri si carbohidrati. De asemenea, sunt utile si batoanele proteinice servite in loc de gustari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.