Amintirea anilor de dinaintea caderii Cortinei de Fier devine tot mai pregnanta pentru noi romanii, mai ales cu apropierea iernii, simbol al Revolutiei Romane. Faptul ca memoria europenilor, acum uniti, este marcata de amintiri foarte diferite despre acei ani, este relatat intr-o expozitie de fotografie politica pe care o propune Institutul Cultural Roman.
„’68 Focus Berlin (Vest)” este expozitia germanului Günter Zint, vernisata luni 17 Noiembrie, in prezenta prof. dipl. ing. Jan Fiebelkorn-Drasen, curatorul expozitiei, prof. dr. Zoe Petre, a lui Mihai Oroveanu (directorul general al MNAC) si a lui Horia-Roman Patapievici.

Günter Zint se considera un fotograf de factura politica, iar protestele studentesti de la Berlin, Paris si Hamburg, constituie scopul fotoreportajelor sale. Günter Zint captureaza trecutul in fotografiile sale alb-negru, fragmente de istorie traita, ale carei tensiuni capata pentru noi astazi, valente artistice si in acelasi timp documentare.

Pentru noi romanii, cele mai veridice instantanee “comuniste” sunt cele surprinse de catre Andrei Pandele, dar ele intra intr-un real contrast cu imaginea Europei de vest care traia dincolo de Cortina de Fier.

Acolo, tinerii erau marcati de ideile promovate de critica neo-marxista a Scolii de la Frankfurt si de imaginea idealizata a Comunismului, “o revolutie” al carui simbol devenise deja chipul lui Che Guevara.

„’68 Focus Berlin (Vest)” reface atmosfera acelor vremuri occidentale, unde tinerii animati de imbolduri revolutionare ascultau The Doors si se imbrcau hippie, protestand impotriva imperialismului american si a interventiilor din Vietnam.

O mare manifestatie studenteasaca din Berlinul de Vest a degenerat, in primavra anului 1968 in evenimente violente. Tensiunile dintre fortele de ordine si manifestanti au luat accente tragice in momentul in care liderul studentilor, Rudi Dutschke, este impuscat, in plina zi, pe Kurfurstendamm.

In Est, miscarile studentesti din Berlin si ulterior cele din Paris nasteau sentimente confuze, pe de-o parte admiratie pentru curajul de a lupta impotriva sistemului si pe de alta parte, neputinta de a lupta impotriva idealizarii socialismului.

Imagini ale revoltelor studentilor din Vest, in anul 1968

Amintirea comunismului romanesc in fotografiile interzise ale lui Andrei Pandele



In amintirea romneasaca, anul 1968 are o simbolistica diferita, a fost momentul in care Nicolae Ceausescu a refuzat sa participle la invazia Cehoslovaciei, ceea ce a starnit admiratia occidentala. A fost de fapt momentul in care liderul comunist de la Bucuresti obtinea validarea dominatiei ideologice asupra unei intregi natiuni.

Expozitia „’68 Focus Berlin (Vest)” ofera pana pe 1 decembrie 2008, posibilitatea de a retrai evenimente care au marcat istoria Europei, dar despre care, romanii aflau ecouri indepartate sau informatii denaturate.

Pentru un bun contrast intre imagini si evenimente petrecute in perioade similare, in cele doua europe marcate de Razboiul Rece, este importanta lansarea unui album cu fotografii din Epoca Comunista a fotografului roman Andrei Pandele, eveniment ce va avea loc la targul de carte Gaudeamus, din Pavilionul mare, pe 22 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.