Exista o sansa la o mie ca sotii Ceausescu sa fi fost dezgropati din Cimitirul Ghencea si dusi in alta parte, a declarat pentru NewsIn Gelu Voican Voiculescu, cel care s-a ocupat de inhumarea dictatorilor in decembrie 1989

"In proportie de 99 la suta, eu spun ca sunt acolo. Mai exista, insa, o sansa la o mie, ca dupa nouasprezece ani sa nu mai fie gasiti acolo si mutati in alta parte”, a spus Voican Voiculescu.

Totusi, fostul vicepremier din perioada primului guvern de dupa Revolutie spune ca deshumarea sotilor Ceausescu „ar fi fost greu de realizat, fara ca nimeni sa afle. Nu e asa simplu sa dai la o parte dalele acelea de beton si sa-i scoti de acolo, pentru ca raman urme. E greu sa refaci perfect locul asa cum arata inainte”, a spus Voican Voiculescu, care a mai adaugat ca imaginile video filmate atunci sunt autentice si atesta ca sotii Ceausescu au fost ingropati in acele locuri din cimitirul Ghencea.

Generalul Mugurel Florescu, unul dintre participantii la inhumarea sotilor Ceausescu, care activeaza in prezent in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), a declarat, pentru NewsIn, ca la acea vreme nu s-a facut niciun fel de proces-verbal care sa mentioneze cu exactitate locul in care au fost ingropati dictatorii.

„Nu s-a facut niciun fel de proces-verbal, pentru ca se tragea asupra cimitirului Ghencea, chiar capela fiind distrusa. Ne era frica pentru viata noastra, totul a fost contracronometru, nu stiam cum sa terminam mai repede si nu mai era timp de hartii”, a explicat Florescu.

La randul sau, Florescu ia in calcul posibilitatea ca sotii Ceausescu sa nu se mai afle in locurile in care au fost ingropati: „Nu exista nicio proba care sa arate ca cei doi au fost mutati in alta parte sau chiar arsi asa cum s-a mai scris. Exista o zbatere si un tango inutile pe aceasta tema. Doar sa nu fi fost o bestialitate din partea cuiva si sa se fi intamplat ceva intre timp”, a mai spus Mugurel Florescu.

Gelu Voican Voiculescu a participat la evenimentele din timpul Revolutiei din decembrie 1989. El a luat parte, ca delegat al Frontului Salvarii Nationale, alaturi de generalul Victor Atanasie Stanculescu si de Virgil Magureanu, la procesul intentat lui Nicolae Ceausescu, din 25 decembrie 1989, si la executia liderului comunist.

De asemenea, s-a ocupat si de inhumarea sotilor Ceausescu.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, acesta a detinut functia de vice prim-ministru in primul guvern provizoriu si responsabil cu controlul serviciilor secrete (28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990).

Mugurel Florescu era, in momentul inhumarii sotilor Ceausescu, consilier pentru probleme de justitie la cabinetul vicepremierului Gelu Voican Voiculescu, in cadrul Guvernului provizoriu al Romaniei.

Inainte de 1989, Florescu a fost maior de justitie, seful compartimentului juridic de la Departamentul pentru Productie de Aparare si Inzestrare a Armatei, sub comanda lui Victor Atanasie Stanculescu.

Dupa Revolutie, Stanculescu il va aduce pe Mugurel Florescu la sefia Parchetului Militar, moment ce coincide cu trecerea pe linie moarta a dosarului din „Decembrie 1989”.

Generalul Florescu activeaza, in prezent, in structurile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.