Fostul general are o ultima sansa de a scapa de cei 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, comis in perioada 17-21 decembrie 1989.Ironie a istoriei, Victor Atanasie Stanculescu, cel care a organizat fuga, procesul si executia lui Nicolae Ceausescu, isi joaca ultima carte chiar de ziua fostului dictator.

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu va ajunge in fata instantei in 26 ianuarie 2009, zi in care fostul dictator al Romaniei ar fi implinit 91 de ani. Impreuna cu fostul general Mihai Chitac, Stanculescu va afla in acea zi daca judecatorii admit contestatia in anulare facuta impotriva sentintei prin care au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare.

18 ani de cercetari si procese

Condamnarea definitiva a celor doi la inchisoare, dupa 18 ani, a fost ultimul act dintr-un proces lung.
In 1997, Stanculescu si Chitac au fost trimisi in judecata. Au fost condamnati in 1999, de Curtea Suprema, la 15 ani inchisoare pentru omor deosebit de grav, hotarire mentinuta la recurs. In 2004, decizia a fost dupa recursul in anulare promovat de procurorul general Joita Tanase. Sentintele au fost insa reconfirmate in 2007, dupa rejudecare, iar in 2008 au ramas definitive.

Timisoara, 17-21 decembrie 1989

Principalele acuzatii aduse celor doi fosti generali se leaga de reprimarea brutala a revolutionarilor din Timisoara. Stanculescu a fost, alaturi de generalul de Securitate Ioan Coman, cel care a comandat fortele de represiune, in timp ce Chitac a participat direct in strada la atacul demonstrantilor anticomunisti.

Participarea sa la crimele de la Timisoara a fost recunoscuta chiar de Victor Atanasie Stanculescu, in fata Curtii Supreme, la procesul din 1999: „Noi, cei de la judeteana de partid, stiam, inca din seara de 17 decembrie, ca fortele M.Ap.N. si M.I., dislocate in oras, fac uz de arma. De aceea, in dimineata de 18 decembrie, noi am cerut situatia victimelor“; „Coman mi-a spus ca, din ordinul lui Ceausescu, am fost numit comandant militar unic“, a declarat Stanculescu(Sentinta nr. 9/15.07.1999 - paginile 5-11).

Fuga dictatorului, 22 decembrie 1989

Abia intors de la Timisoara, in 22 decembrie 1989, ex-generalul Stancuescu a fost chemat la Comitetul Central al PCR de catre Ceausescu. Generalul Vasile Milea, ministrul Apararii, se sinucisese. In drum spre CC, Stanculescu a trecut pe la Spitalul Militar si si-a pus piciorul in gips.

In jurul orelor 10.00, conform istoricului Alex Mihai Stoenescu, Stanculescu a ajuns la CC si a fost numit de Ceausescu in locul lui Milea. La ora 10.07, el a dat ordin trupelor sa se retraga in cazarmi, contrar ordinului dictatorului, dupa care le-a sugerat sotilor Ceausescu sa plece cu elicopterul. Inainte de plecare, Elena Ceausescu i-a adresat celebra rugaminte: “Victoras, ai grija de copii!” (cei trei copii ai cuplului, Nicu, Zoe si Valentin).

La orele 13.00, noul ministru a emis alte doua ordine, prin care trimitea, din nou, armata in cazarmi si prelua comanda tuturor unitatilor de la comandantul suprem, Ceausescu. Practic, intre orele 10.00 si 16.00, cand a predat puterea catre grupul de civili condus de Ion Iliescu, Stanculescu a fost unicul conducator al Romaniei.

Dupa 18 ani, condamnat la inchisoare, Stanculescu si-a exprimat regretul ca a renuntat la putere. “Regret ca am lasat puterea din mana si am dat-o societatii civile. Trebuia sa fac o dictatura militara timp de doi ani, sa las sa se sedimenteze lucrurile si apoi sa dau tara poporului. Acum regret!”, a declarat ex-generalul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.