Tribunalul Bucuresti l-a achitat, marti, pe Sorin Ovidu Vantu in dosarul BID pentru acuzatiile de fals in declaratii si uz de fals, dupa ce acesta contestase decizia Judecatoriei Sectorului 1 prin care primise 2 ani de inchisoare, pentru uz de fals, cealalta fapta fiind prescrisa, informeaza NewsIn.

Decizia poate fi atacata cu recurs de procurori.

Reamintim ca Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a consemnat, in declaratia referitoare la autorizarea bancii, date false despre sursa fondurilor utilizate ca participatie la capitalul social al BID.

Omul de afaceri era acuzat ca a depus o adeverinta falsa prin care atesta faptul ca sumele de bani cu care a contribuit la capitalul Bancii de Investitii si Dezvoltare provin din banii proprii investiti la FNI. Potrivit anchetatorilor, suma de 18 miliarde de lei vechi virata pentru BID i-ar fi fost pusa la dispozitie de Nicolae Popa, partenerul sau de afaceri, care ar fi rascumparat-o de la FNI.

“Adeverinta atesta ca are calitatea de investitor al FNI si detinator al unui anumit carnet de investitii. Nefiind vorba de un fals material in inscrisuri sub semnatura privata aceasta nu poate constitui obiect al uzului de fals. Aceasta adeverinta nu a fost eliberata la cererea inculpatului (n.r. Sorin Ovidiu Vintu) si nici nu a fost folosita de inculpat”, se arata in motivarea apelului depus in instanta de Vintu.

Pe tot parcursul procesului, procurorii i-au acuzat pe aparatorii lui Vintu ca tergiverseaza dosarul, pentru ca faptele sa se prescrie inainte de pronuntarea unei sentinte. In plus, Sorin Ovidiu Vintu a fost amendat de trei ori pentru ca ar fi dat "dovada de rea-credinta in exercitarea drepturilor sale procesuale".

Magistratii care l-au sanctionat au sustinut ca "drepturile procedurale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege, iar partea care foloseste aceste drepturi in chip abuziv raspunde pentru pagubele pricinuite".

Judecatoria Sectorului 1 l-a condamnat pe SOV, in 18 ianuarie 2007, la doi ani de inchisoare, la plata a 150.000 de lei, cheltuieli judiciare catre stat, in dosarul constituirii BID.

Tribunalul Bucuresti a decis, apoi, ca apelul lui Sorin Ovidiu Vintu impotriva sentintei Judecatoriei sa se judece in continuare la Tribunalul Bucuresti, dupa ce avocatul omului de afaceri ceruse instantei retrimiterea dosarului la Judecatoria Sectorului 1.

Omul de afaceri a fost condamnat doar pentru infractiunea de uz de fals, intrucat cealalta infractiune, de fals in declaratii, pentru care fusese inculpat initial, in dosarul BID, s-a prescris in luna decembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.