Completul de 9 judecatori al instantei supreme a admis recursul lui Ilie Botos si a respins cererea APADOR-CH, de cercetare a fostului procuror general pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti si abuz in serviciu, informeaza NewsIn.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) admisese, pe 10 aprilie 2008, plangerea formulata de APADOR-CH impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, data de Sectia Parchetelor Militare, in cazul fostului procuror general Ilie Botos, si a restituit cauza la Parchet, in vederea demararii unei anchete.

In principiu, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca dosarul sa se intoarca la Parchetul General - Sectia Parchetelor Militare, pentru ca anchetatorii sa identifice persoanele care aveau obligatia sa raspunda solicitarii APADOR-CH, sa stabileasca daca Ilie Botos a fost informat si a verificat contiutul raspunsului dat APADOR-CH si sa identifice persoana care avea obligatia legala de a aprecia daca raspunsul era complet.

In motivele de recurs formulate de avocatul lui Ilie Botos se arata, insa, ca dispozitia instantei de incepere a urmaririi penale fata de Ilie Botos nu este justificata, pe motiv ca fapta de care acesta este acuzat, respectiv nerespectarea unor hotarari judecatoresti si de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, nu exista, in conditiile Legii contenciosului administrativ 554/2004. Astfel, apararea arata, in motivele de recurs, ca hotararea judecatoreasca care nu a fost respectata si pentru care Botos a fost amendat, s-a dat in baza vechii legi a contenciosului administrativ, 29/1990. De asemenea, Ilie Botos nu avea functia de procuror general atunci cand decizia a devenit executorie, se mai sustine in motivele de recurs, cu precizarea ca obligatia de a raspunde informatiilor solicitate de petitionari nu se regasea printre atributiile procurorului general.

La termenul de luni, avocatul fostului procuror general a sustinut, in fata Completului de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, motivele de recurs pentru ca magistratii sa caseze hotararea prin care instanta suprema a admis plangerea formulata de APADOR-CH impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale data de Sectia Parchetelor Militare in cazul lui Botos. Avocatul a cerut, de asemenea, respingerea plangerii APADOR-CH.

APADOR-CH il acuza pe fostul procuror general al Romaniei de faptul ca nu a executat integral sentinta civila prin care Parchetul a fost obligat de instanta sa comunice informatii de interes public privind supravegherea persoanelor. Mai precis, APADOR-CH solicitase Parchetului General sa-i comunice toate autorizatiile emise, incepand din 1990, pentru ascultarea telefoanelor in baza Legii sigurantei nationale.

ICCJ a admis, pe 10 aprilie, plangerea formulata de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR - CH), desfiintand rezolutia data la 14 noiembrie 2007, in dosarul nr. 3/P/2007 a Parchetului de pe langa ICCJ - Sectia Parchetelor Militare, precum si rezolutia din 8 februarie 2008 a procurorului sef de sectie, in dosarul 12887/2007 a Parchetului de pe langa ICCJ - Sectia Parchetelor Militare.

Magistratii au dispus, totodata, trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa ICCJ - Sectia Parchetelor Militare, "in vederea inceperii urmaririi penale fata de faptuitorul Botos Ilie, sub aspectul savarsirii infr. prev. de art. 246 c.p. si art. 24 alin.3 din Legea 554/2004", se arata in dispozitivul sentintei ICCJ.

Pe 22 februarie 2006, APADOR-CH anunta ca a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Ilie Botos, la acel moment, procuror general.

APADOR-CH il acuza pe Ilie Botos de neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta, infractiune prevazuta de art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, precum si de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, infractiune prevazuta de art. 246 Cod Penal.

In acelasi document se arata ca, inainte de depunerea plangerii, fostul procuror general al Romaniei a mai fost amendat de instanta pentru nerespectarea termenului de executare a hotararii judecatoresti.

"Plangerea penala a fost formulata deoarece de circa doi ani si jumatate, incepand cu 30 august 2003, data numirii in functia de procuror general, dl. Ilie Botos refuza in mod nejustificat, cu rea-credinta, executarea integrala a unei sentinte civile irevocabile a Tribunalului Bucuresti, prin care Parchetul a fost obligat sa comunice asociatiei informatii de interes public privind supravegherea persoanelor", anunta APADOR-CH, in februarie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.