Creierul reactioneaza la vederea unei persoane de culoare la fel ca in fata unui pericol sau a unei noutati, sustin specialistii americani. In opinia expertilor de la UCLA (University of California, Los Angeles), acest fapt este efectul modului inconstient in care ne insusim stereotipurile, chiar daca ele sint contrare ideilor insuflate de familie sau principiilor corecte din punct de vedere politic, relateaza cotidianul polonez “Rzezcpospolita”, citat de Rompres.
La experiment au luat parte 11 americani albi si 8 de culoare. Echipa lui Matthew Lieberman, de la universitatea californiana a cercetat reactiiile lor la vederea unor imagini cu persoane de culoare, cu ajutorul asa numitei rezonante magnetice functionale. Aceasta metoda permite urmarirea regiunilor creierului care sint active in momentul respectiv. Rezultatele experimentului au fost surprinzatoare. Atit in cazul subiectilor albi, cit si de culoare, imaginea unei fete negre a trezit la nivelul creierului reactii caracteristice starii de pericol. Indiferent de culoarea pielii subiectilor, rezultatele au fost identice in cazul a 63-64a din persoane. "Consider ca aceste rezultate ar trebui sa trezeasca interesul societatii noastre (americane), in care imaginea afro-americanilor este in general negativa", a spus Lieberman.

Ulterior, voluntarii au fost pusi sa numeasca figura pe care o vad, respectiv sa pronunte expresia "persoana afro-americana", moment in care creierul nu a mai reactionat ca inainte. Dupa cum indica rezultatele, partea creierului responsabila pentru cuvinte blocheaza senzatiile negative si comportamentul impulsiv. "In momentul in care incepem sa ne gindim la rasa in cuvinte, putem lua o decizie", comenteaza Matthew Lieberman. Concluzia studiului a fost aceea ca verbalizarea, imbracarea sentimentelor in cuvinte, ajuta la controlarea emotiilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.