In Romania, 90 la suta din ambalajele de sticla ajung la depozitele de deseuri. Elvetia recicleaza peste 90% din sticlele de pe piata. Producerea sticlelor din cioburi reciclate economiseste aproape jumatate din energia necesara fabricarii lor.

Pe platforma TC ROM Glass, unul dintre reciclatorii romani de sticla, vin zilnic camioane speciale incarcate cu tone intregi de deseuri. Instalatia de reciclare functioneaza in fiecare zi, transformand sticlele goale de vin si bere, precum si borcanele sparte, in cioburi marunte gata pregatite de a reintra in procesul industrial, de fabricare a sticlelor noi.

Masinaria scoate pe zi aproximativ 100 de tone de materie prima secundara, care este ulterior trimisa catre singurul producator de sticla din Romania, Stirom, ce apartine acum grupului elen YIOULA, sau exportata in Bulgaria, catre celalalt producator al grupului respectiv.

Cioburile albe sau colorate sunt adaugate materiei prime pentru fabricarea de noi butelii de sticla sau de borcane. Folosirea sticlei reciclate in procesul de fabricare a produselor noi inseamna un consum diminuat de energie si implicit reducerea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera.

Masina care „mananca” sticle uzate are capacitatea de a elimina etichetele, precum si dopurile metalice sau nemetalice, transformand astfel sticlele „murdare” in adevarate „diamante”. „Noi avem contracte cu companii care ridica aceste materiale. In felul acesta, si cartonul, metalele si celelalte «impuritati» sunt reciclate”, a precizat Tina Dumitrache, actionar la TC ROM Glass.

Instalatie cu bani de la Fondul de Mediu

Instalatia din sectorul 3 al Capitalei a fost achizitionata la inceputul anului trecut din Statele Unite cu 490.000 de euro, dintre care 130.000 de euro reprezinta fonduri nerambursabile primite de la Fondul de Mediu.

Anul acesta, firma reciclatoare din Bucuresti a reusit sa produca 15.000 de tone de cioburi care sa fie reintroduse in circuitul industrial.

Potrivit legislatiei, tara nostra este obligata ca, pana la sfarsitul anului 2013, sa recicleze 60 la suta din cantitatea de deseuri de sticla. „Putem aprecia ca la nivelul anului 2013 vor exista cresteri semnificative ale cantitatilor de deseuri de sticla colectate si reciclate”, a estimat Calin Istratoiu, director la Directia Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

„Rata de colectare si valorificare a atins o proportie de 10 % in anul 2006 cu o tendinta reala de crestere pentru urmatorii ani”, a adaugat Istratoiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.