Exista date care arata ca recesiunea economica face sa creasca numarul infractiunilor. Un raport al Politiei Romane arata ca in primele 9 luni ale acestui an au fost inregistrate 223.543 de fapte penale, cu 3.348 (1,5%) mai multe decat in perioada similara a anului 2007.

Potrivit comisarului-sef Nicolae Marinescu, directorul Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice, din cadrul IGPR, “politistii sunt pregatiti sa faca fata atacurilor armate”.

„Nu excludem ca in aceasta perioada de recesiune sa avem si astfel de cazuri. Pentru ca ne aflam intr-o zona predispusa traficului de armament este posibil ca pe viitor sa apara si la noi astfel de infractiuni“, a explicat Marinescu. Anul acesta a fost inregistrata o crestere cu 23,7% in cazul faptelor penale la regimul armelor si munitiilor, de la 633 in 2007, la 783 in primele noua luni din 2008.

Predomina armele neletale

Referitor la cresterea numarului de fapte penale, inregistrat in domeniul armelor si munitiilor, in primele 9 luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, seful Directiei Arme sustine ca “fenomenul se manifesta mai ales in domeniul armelor neletale.

Marea majoritate a infractiunilor se refera la detinerea ilegala, la modul de pastrare si la modificarile artizanale pe care unii detinatori le fac armelor si munitiilor. Sunt si cazuri de uz ilegal si chiar omoruri cu armament, care au crescut cu 20 la suta, adica de la 4 cazuri in primele 9 luni ale anului 2007 la 5 anul acesta”.

Potrivit comisarului-sef, mai sunt cazuri in care romanii isi procura arme, pistoale cu gaz, de exemplu, din tarile unde acestea sunt vandute la liber, cum este Bulgaria. Ilegala este si introducerea in tara a mai mult de 300 de cartuse de vanatoare.

Politistii au confiscat anul acesta peste 1.700 de arme de foc, peste 516.000 de cartuse, 16 tone de materiale explozive si aproape 8 tone de substante toxice.

Situatia, analizata de seful politiei romane

Seful interimar al Politiei Romane, Gheorghe Plai, ne-a explicat ca “analizarea infractionalitatii din domeniul arme, explozivi si substante toxice a scos in evidenta faptul ca in Romania nu este dezvoltata o piata ilegala pentru operatiunile cu astfel de materii si materiale, fenomenul avand un caracter izolat, fara pericol social ridicat”.

Chestorul Gheorghe Plai nu a dat un verdict cu privire la cresterea infractiunilor pe baza crizei economice, dar nici nu exclude acest fapt. “Ne propunem sa realizam o analiza complexa de risc, in acest sens, in care sa fie luati in calcul toti factorii sociali si economici care ar putea influenta, intr-un fel sau altul, nivelul de siguranta al cetateanului”, a spus Plai.

A crescut numarul omorurilor cu 5%

Infractiunile grave, savarsite cu violenta, au scazut usor, de la 4.351, cate au fost inregistrate in primele doua luni ale anului trecut, la 4.055, anul acesta. Statisticile arata totusi o crestere a numarului de omoruri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.