Dotarea salilor de sport construite prin programul fostului premier Adrian Nastase a fost transformata intr-o alta afacere profitabila pentru protejatii PSD.

Echipamente putine, proaste sau inutilizabile, pentru care s-au cheltuit 3,6 milioane euro din banii publici. Specialistii din domeniu acuza conditiile suspecte ale licitatiei si pretul de aproape trei ori mai mare decit cel real, care nu reflecta sub nici o forma calitatea echipamentelor sportive furnizate. Dar mai grav este faptul ca echipamentele din dotarea salilor, prost echilibrate fata de greutatea panourilor de sustinere, reprezinta un pericol de moarte pentru elevi.

Pentru dotarea salilor de sport, Compania Nationala de Investitii (CNI) a organizat licitatii publice deschise la Bursa Romana de Marfuri. Participantii au avut surpriza sa gaseasca, in caietul de sarcini, conditii de-a dreptul ciudate: livrarea echipamentelor in cinci zile de la semnarea contractului.

"Am cumparat caietul de sarcini si am zis ca, impreuna cu partenerul din Ungaria, am putea cistiga cel putin un pachet de sali. Dar conditiile draconice, cu cele cinci zile in care trebuia sa livrezi materialele, ne-au facut sa renuntam. Nici TIR-urile n-ai timp sa le incarci in cinci zile", ne-a declarat Alexandru Chirila, directorul firmei Pro Sport din Oradea.

Artimex Sport a umflat potul cel mare

Firma clujeana Artimex Sport SRL a adjudecat toate cele patru pachete scoase la licitatie, primind circa 3,6 milioane euro pentru 360 de "obiective". "Contractul a fost semnat cu o luna intirziere, pentru a le da timp sa se pregateasca. Avem informatii ca, in unele locuri, echipamentul nici nu a fost montat de reprezentantii firmei sau nu a fost livrat la timp", ne-a spus un contracandidat la licitatie, acest fapt fiind confirmat si de directorii unitatilor de invatamint.

Potrivit Registrului Comertului, Artimex Sport SRL Cluj-Napoca ii are ca asociati pe sotii Florin Tautu (80%) si Gabriela Simona Tautu (20%). Potrivit bilantului pe anul 2003 depus la Ministerul Finantelor, Artimex Sport avea noua salariati si datorii totale de 10,6 miliarde lei (n.r - aprox. 266.000 euro). Cu toate acestea, firma a reusit sa cistige un contract de 3,6 milioane euro pentru dotarea salilor de sport. Un patron care a dorit sa-si pastreze anonimatul sustine ca Artimex ar fi avut probleme cu lichiditatile in 2004 si ca bunurile i-au fost puse sub sechestru pentru credite neachitate. Cu toate acestea, a participat la licitatie si a cistigat-o.

Alternative mult mai ieftine

"Doua panouri de baschet, doua porti de handbal si cam 700 metri patrati de plase de protectie au costat circa 10.000 euro. Firma noastra ar fi realizat totul la circa 250 milioane de lei (n.r. - aprox. 6.400 euro), inclusiv panouri de baschet rabatabile electric", a mai spus Alexandru Chirila. "Inainte sa se auda ca CNI va dota salile de sport, noi am dotat complet 87 de sali, prin consiliile locale, prin selectie de oferte sau licitatie. In functie de ce au vrut, pretul a mers de la 140 la 280 milioane (n.r. - aprox. 3.600-7.200 euro). Dar pe linga porti, panouri, plase de protectie, am dat spaliere, saltele, banci, aparatura de gimnastica etc.", a declarat directorul unei alte firme.

Bani aruncati sau deturnati?

Diferenta dintre pretul de achizitie si valoarea reala a dotarilor se ridica la circa doua milioane de euro.
In ciuda insistentei EVZ si "Capital" de a-i contacta, reprezentantii Artimex nu s-au aratat interesati sa comenteze acuzatiile care le sint aduse. Ca o simpla coincidenta, Florin Tautu se cunoaste cu Sergiu Sechelariu (n.r. - fost secretar de stat in MLPTL, in subordinea caruia s-a derulat programul "Sali de sport"), prin finul acestuia din urma, dupa cum sustine patronul unei firme care s-a retras de la licitatie. Sursele noastre au mai amintit fosti demnitari din guvernarea PSD, care nu ar fi deloc straini de modul de atribuire a licitatiilor.

Panouri mobile, in afara normei europene

Modul in care a fost gindita dotarea salilor de sport este cel putin ciudat, daca nu chiar neprofesionist. "O problema este cu panourile de baschet: ei (n.r - CNI) cereau o alonja de 3,25 metri, care este standardul olimpic. Nu cred ca vom gasi in Romania mai mult de 10 panouri de acest gen. In realitate, au fost livrate panouri cu 1,65 metri alonja, care nu respecta normele europene si se pot rasturna, prezentind un pericol de moarte pentru copii. Contragreutatile sint foarte mari si, mutind panourile, deterioreaza suprafetele", ne-a declarat Alexandru Chirila, directorul firmei Pro Sport Oradea.
Acesta a propus folosirea de panouri rabatabile electric, dar proiectantul a respins categoric ideea. "Structur Art a spus ca nu garanteaza ca astfel de panouri sa fie prinse de stilpii salii. Asta arata cit de "solide" sint salile", a mai precizat omul de afaceri oradean.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.