Minerii internati la Spitalul de Urgenta din Petrosani in urma exploziilor de la mina Petrila sunt in stare buna si ar putea fi externati in cateva zile, a declarat, luni dimineata, medicul Nicolae Ciugulea, transmite corespondentul NewsIn

"In cateva zile pacientii vor putea iesi, pe rand, probabil, din spital. Ii vom putea externa", a declarat Ciugulea.

La spitalul din Petrosani sunt internati acum sapte mineri, unul dintre ei venind la spital duminica seara. Rudele ale ranitilor au stat toata noaptea in spital, pentru a fi alaturi de bolnavi.

In cele doua explozii produse sambata in mina Petrila si-au pierdut viata 12 persoane, iar alte 15 au fost ranite, potrivit celui mai recent bilant. Prima explozie, soldata cu opt morti, a avut loc in jurul orei 14.50, in abatajul 431, cota 250. Din primele cercetari s-a stabilit ca deflagratia s-a produs ca urmare a unei acumulari de gaz metan in subteran. In momentul producerii accidentului, in acel loc isi desfasurau activitatea 16 persoane. O noua deflagratie s-a produs in jurul orei 18.40, patru salvatori minieri pierzandu-si viata.

Conducerea minei Petrila a fost suspendata pe perioada cercetarilor privind cele doua explozii, a anuntat, duminica la pranz, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Directorul de Securitate si sanatate in munca de la Compania Nationala a Huilei, Petru Dragoescu, sustine ca, in momentul producerii exploziei, concentratiile de metan din subteranul minei Petrila erau in limitele normale, cu o valoare de patru ori mai mica decat cea maxim admisa. Potrivit lui Dragoescu, explozia de la Petrila s-a produs intr-un abataj recent deschis, iar acumularea de metan a venit din spatiul exploatat, care nu poate fi controlat prin mijloace curente de verificare a atmosferei din subteran.
Totusi, unele rude al victimelor de la Petrila au afirmat ca nivelul gazelor in mina ar fi depasit cotele de pericol inca de la inceputul saptamanii si au acuzat conducerea ca nu a oprit activitatea desi ar fi stiut ca o nenorocire se poate intampla in orice moment.

Ministrul Internelor, Cristian David, a declarat ca cercetarile preliminare in cazul exploziei de la mina Petrila sunt in faza de finalizare si ca ancheta se va desfasura cu mare viteza pentru a-i gasi pe cei care se fac responsabili de acest accident.

"In ceea ce priveste cercetarile care se efectueaza in prezent, as vrea sa va informez ca acestea au fost demarate la prima ora a diminetii (n.r. duminica). Ele sunt conduse de un procuror din cadrul Curtii de Apel Alba si din care mai face parte o echipa de cercetare mixta, investigativa, formata din patru procurori specializati, doi ofiteri specialisti ai IGPR, patru ofiteri judiciari de la nivelul Inspectoratului Judetean si specialistii Inspectiei Teritoriale de Munca. Este o echipa investigativa complexa care a demarat cercetarile conform procedurilor obisnuite. Acestia vor stabili cauzele producerii acestui accident si, evident, vor pune in lumina culpele penale ale persoanelor care se fac vinovate si responsabile de acest accident", a spus David.

Ministrul a adaugat ca cercetarile vor fi derulate "cu mare viteza". "Actele premergatoare sunt in faza de finalizare, asa ca, din punctul nostru de vedere, cercetarile vor fi derulate cu mare viteza si celeritate", a spus ministrul Internelor, Cristian David.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.