Scandalul eliberarii ilegale de diplome de licenta in stomatologie pe numele unor cetateni straini a determinat Ministerul Educatiei sa deschida anchete in toate cele 13 unitati de invatamant superior cu profil medical din tara, publice sau private.

Rectorul Universitatii din Oradea a anuntat ieri ca a pus la dispozitia DNA 26 de dosare ale unor studenti, in legatura cu diplomele de licenta eliberate fraudulos unor cetateni italieni.

Rectorul Universitatii din Oradea, Cornel Antal, a declarat ca, dupa ce DNA a descoperit neregulile facute de fostul rector Teodor Traian Maghiar, 26 de diplome eliberate de aceasta unitate de invatamant au fost date la DNA. "Noi am descoperit si alte nereguli referitoare la cetateni italieni care figureaza ca studenti. Din anul 2000 si pana in prezent, am descoperit opt astfel de diplome false eliberate. Un exemplu recent: anul trecut am descoperit ca un student italian a fost inmatriculat in anul III de studii fara a fi avut acceptul Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru echivalarea celor doi ani de studii pe care-i avea dinainte."

Antal spune ca, de cand este rector, a verificat prezenta la cursuri a tuturor studentilor de la specializarile in medicina si ca studentilor straini le-a verificat si cunostintele de limba romana. "In urma acestor actiuni, s-au retras de la studii ori au fost exmatriculati 11 studenti straini, toti fiind cetateni italieni", a declarat rectorul de la Oradea.

In februarie 2007, DNA i-a pus sub invinuire, sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual, pe fostii rectori ai Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar (rector in perioada 1991-2004) si fiul sau, Teodor Traian Maghiar (rector in perioada 2004-2007). Infractiunile acestora s-au soldat cu pagube estimate la 24 milioane de euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.