Volumul, coordonat de Mircea Martin, poarta numele "Universitas. A fost odata un cenaclu..." si a fost lansat la Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR). Cu acest prilej, s-a strigat "catalogul", la 25 de ani de la infiintarea cenaclului Universitas.

Anul 1983 a fost momentul in care conducatorul acestuia, Mircea Martin, a fost solicitat sa coordoneze intalnirile primilor membrii ai gruparii - Stefan Damian, Sergiu Stefanescu, Dinu Regman si Iulian Costache -, iar in 1997 s-a pus problema redactarii unui volum colectiv, cu amintiri ale participantilor la cenaclu.

"Am vrut sa-i adun pe membrii cenaclului, nucleul dur al generatiei anilor '80. Subliniez ca impartirea pe generatii are semnificatie doar pentru cei care vor sa studieze evolutia unei literaturi. Altfel, ideea de generatie moare tanara, dovada ca, in 1990, aceasta generatie s-a destramat. Important era ca acesti membrii sa produca o idee care sa supravietuiasca generatiei
", a spus Mircea Martin, la lansarea volumului.

In volum apare si marturia lui Marius Oprea, in prezent presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care afirma, chiar in deschiderea fragmentului publicat: "Pentru curiozitatea politiei politice, Universitas a fost un subiect gras".