Proprietarii de locuinte trebuie sa refuze, pana la 1 iulie 2009, orice oferta venita din partea firmelor de asiguari sau a oricaror alte persoane care doresc sa incheie contracte pentru asigurarea obligatorie a locuintelor, deoarece legea din domeniu nu a intrat inca in vigoare, informeaza MIRA.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative ii informeaza pe proprietarii de locuinte ca Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor intra in vigoare la 120 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Conform acestei legi, momentul in care obligativitatea asigurarii locuintei devine efectiva este 1 iulie 2009. Pana la aceasta data, MIRA si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor informa periodic publicul asupra societatilor de asigurare abilitate sa incheie astfel de asigurari, precum si asupra conditiilor in care acestea se vor incheia.

De asemenea, Ministerul Internelor atentioneaza proprietarii de locuinte ca, inainte de 1 iulie 2009, sa refuze orice oferta venita din partea firmelor de asigurari sau alte persoane care doresc sa incheie asigurari in baza acestei legi.

Legea a fost promulgata de catre Presedintele Romaniei in data de 4 noiembrie 2008 si a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, se mai arata in comunicat MIRA.

Asigurarea urmeaza sa acopere riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.

Normele de aplicare a legii se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in termen de 90 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.
Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Astfel, locuinta tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. In schimb, tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop, se mentioneaza in Monitorul Oficial.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul CSA in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.