Institutul Cultural Roman isi prezinta astazi raportul de activitate pe anii 2005 - 2008, eveniment la care a participat si presedintele Traian Basescu.

Sfarsitul de mandat al actualei echipe ICR, este marcat de decizia Guvernului de a reduce bugetul institutiei pentru anul 2009, cu 40%. Aceasta este o decizie pe care majoritatea oamenilor de cultura o considera de natura politica si care nu face cinste guvernului. De aceea a fost lansata si o petitie online in semn de protest, care a fost deja semnata de peste o mie de persoane.

Statul roman investeste scandalos de putin in exportul de cultura, in conditiile in care bugetul alocat Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2009 a fost micsorat la 32 milioane de lei, a afirmat directorul institutului, Horia Roman Patapievici, la prezentarea bilantului ICR pe intervalul 2005-2008, arata NewsIn.

"Bugetul pe 2009 este scandalos de mic, un buget de desfiintare. Noi am construit un buget rational, de 59 de milioane de lei, l-am dramuit apoi la 50 de milioane si am obtinut, in final, doar 32 de milioane. Atat investeste statul roman in exportul de cultura!", a explicat Patapievici.

In opinia lui Patapievici, principala piedica pentru ICR, din punct de vedere financiar si administrativ, este chiar legea pe baza careia functioneaza institutul. "Modificarea Legii 356/2003, o lege-piedica din punctul nostru de vedere, ramane un scop pentru urmatorul mandat", a spus directorul ICR.

Potrivit bilantului ICR, printre cele mai reusite programe initiate si concretizate in ultimii patru ani se numara TPS (Translation and Publication Support Programme) - un program de finantare a editorilor straini pentru traducerea autorilor romani in intervalul 2006-2008, targurile de carte desfasurate in 2007 si 2008, bursele acordate traducatorilor din 2006 pana in prezent, precum si programul "Culorile avangardei. Arta in Romania 1910-1950", initiat in 2007.

Prin prezenta sa la prezentarea raportului, Traian Basescu si-a afirmat sprijinul si aprecierea pentru echipa care a fost condusa de Horia Roman Patapievici. "Au trecut aproape patru ani si pot spune in fata tuturor ca nu a existat nici o solicitare din partea mea pentru organizarea vreunui eveniment. Spun acest lucru pentru a sublinia neutralitatea institutului, din punct de vedere politic. Am dorit sa nu fie un instrument pentru clientela politica sau de promovare a intereselor presedintelui", a subliniat Traian Basescu, potrivit Realitatea TV.

Traian Basescu a spus de asemenea ca isi doreste ca progresele inregistrate de ICR sa continue si a anuntat ca nu vizeaza schimbarea lui Horia Roman Patapievici de la conducerea Institutului in ianuarie 2009.

Activitatea ICR a fost insa marcata si de mai multe scandaluri sustinute de o parte a opiniei publice care nu este de acord cu deschiderea spre o arta desprinsa de traditionalitate, pe care a afirmat-o ICR in ultimii patru ani.

Cel mai rasunator scandal a fost cel starnit de expozitia de grafitti "Freedom for Lazy People", organizata de ICR New York, al carui actor principal a fost poneiul roz stampilat cu o zvastica pe crupa. Scandalul a capatat si conotatii politice care au fost aspru criticate de catre reprezentantii culturii din Romania.
Atentia negativa acordata institutiei romane de catre o parte a opiniei publice a luat chiar accente absurde in momentul in care omul de afaceri Dinu Patriciu il jigneste pe Patapievici si il numeste ”psihopat”.

Un alt episod mediatizat s-a petrecut in luna iulie, cand institutul l-a numit ca director al Academiei de Vara de la Berlin pe istoricul Sorin Antohi, fost colaborator al Securitatii.

In ciuda reactiilor negative fata de activitatea Institutului, artistii si oamenii de cultura apreciaza proiectele care au fost finantate si promovate, considerand ca aceasta perioada a fost una dintre cele mai benefice pentru activitatea de creatie si pentru afirmare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.