Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea si completarea Legii 360/2002 privind Statutul politistului.

Actul normativ prevede asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri pentru politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu, se gasesc in situatii neprevazute care le afecteaza viata sau bunurile.

Potrivit ministrului Internelor, Cristian David, asigurarea de viata va avea o valoare de 20.000 de euro, iar cea de sanatate (pentru vatamari corporale) - de 10.000, 8000 sau 6000 de euro, in functie de gradul de invaliditate.

Potrivit aceluiasi act normativ, politistii actionati in instanta pentru fapte savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu vor primi sumele necesare asigurarii asistentei juridice. Potrivit noilor prevederi, politistii actionati in instanta trebuie sa informeze structura de resurse umane din unitatea din care fac parte despre calitatea de invinuit sau inculpat si despre hotararile penale dispuse ori pronuntate impotriva lor.

In acest fel, vor fi decise fie masuri de sanctionare, fie de acordare a asistentei juridice gratuite pentru politistul in cauza.

„Nu trebuie, in acelasi timp, nici sa incurajam sau sa protejam abuzurile, dar nici sa lasam politistii la discretia unor abuzuri care s-ar indrepta impotriva lor ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu", a declarat ministrul Internelor.

De asemenea, perioada in care politistii pot fi pusi la dispozitia unitatii a fost prelungita de la trei la sase luni, timp in care acestia vor beneficia de drepturile banesti, cu exceptia indemnizatiei de comanda.

O alta completare a Legii se refera la echivalarea functiilor de conducere din organizatia sindicala cu functii prevazute in legislatia pentru salarizarea politistilor, in scopul stabilirii salariului de baza care se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.

"Aceasta completare a fost adoptata ca urmare a dobandirii calitatii de partener de dialog social cu Ministerul Internelor a unor organizatii sindicale considerate prin hotarari judecatoresti drept reprezentative", argumenteaza Guvernul.