Disidentul Vasile Paraschiv: Asteapta sa murim ca odata cu noi sa moara si cauza noastra

Vasile Paraschiv a declarat ca respingerea plangerii penale ce a fost depusa impotriva tortionarilor sai demonstreaza ca in continuare comunistii ar conduce Romania. "Nu este posibil ca intr-un stat de drept criminalii Partidului Comunist Roman care au facut sute de mii de victime sa nu dea socoteala pentru faptele lor. Justitia a primit ordine de la clasa politica, altfel nu se explica acesta decizie a procurorilor. Ei asteapta sa murim ca odata cu noi sa moara si cauza noastra", a afirmat Paraschiv.

Pe de alta parte, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu a facut un apel ca disidentul sa primeasca Ordinul Steaua Romaniei in cel mai inalt grad din partea presedintelui Traian Basescu. "Vasile Paraschiv nu a primit niciodata nicio distinctie din partea unei institutii si asta chiar daca este cel mai curajos luptator anticomunist roman. Am trimis propunerea noastra Presedintei Romaniei, cu speranta ca va fi aprobata", a declarat miercuri, Sorin Iliesiu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus pe 8 iulie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Parchetelor Militare, o sesizare in legatura cu 67 persoane care l-au cercetat si torturat pe luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv.

Fostii securisti, activisti de partid si informatori ar fi, potrivit IICCR , pasibili "de a fi savarsit acte de terorism prin rapirea si torturarea cunoscutului disident Vasile Paraschiv, precum si de utilizarea psihiatriei pentru reprimarea sa, de supunerea lui la tratamente crude, inumane si degradante, timp de 26 de ani, pentru atitudinea si convingerile sale anticomuniste”.

Reprezentantii revolutionarilor critica prestatia procurorului general Laura Kovesi. "Doamna procuror general a cerut cu insistenta sa fie predat dosarul Mineriadei din 13 iunie 1990 tocmai pentru a pune mai repede rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu. Acum urmareste excluderea din magistratura a singurului procuror care a facut cate ceva in respectivele dosare... Purtatori ai titlului de magistrat, fabrica culpe imaginare acelora care au facut posibila sanctionarea vinovatiei unora pentru faptele de reprimare salbatica a manifestatiilor pasnice anticomuniste, cand, asasinatele prin impuscare au produs cea mai grava crima din istoria Europei in timp de pace", a declarat Presedintele Asociatie 21 Decembrie 1989, Teodor Maries.

Revolutionarii au remarcat coincidente intre rezolutia de neincepere a urmaririi penale data pentru Ion Iliescu in procesul mineriadei din 13 iunie 1990 si neinceperea urmaririi penala date in cazul tortionarilor disidentului Vasile Paraschiv, ambele acte semnate de acelasi procuror de la Parchetul general. "Ambele dosare au fost inregistrate pentru inceput la Sectia Parchetelor Miliatare, ambele dosare au ajuns ulterior la sectia condusa de procurorul Marius Iacob si ambele au primit NUP", a completat Maries.

Revolutionarii au mai aratat ca procurorii nu au facut nicio investigatie cu privire la colonelul Nicolae Ursarescu, care ar fi tortionarul lui Paraschiv, multumindu-se sa constate ca faptele s-au prescris.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) a criticat de asemenea, duminica, 9 noiembrie, rezolutiile de neincepere a urmaririi penale date pentru 67 de persoane acuzate de abuzuri in timpul regimului comunist impotriva disidentului Vasile Paraschiv.