"Acest lucru ar rezolva o parte dintre problemele cu care se confrunta acum sistemul sanitar, cand 10 - 15% din bugetul unui spital se consuma pentru plata utilitatilor, si nu pentru servicii medicale acordate cetatenilor, asa cum ar fi normal. Referitor la preluarea spitalelor de urgenta, la care se opune cu vehementa ministrul sanatatii, am sa fac un singur comentariu: este vorba despre partipriuri politice, despre dorinta de a mentine in functii manageri de spitale numiti politic, care nu au demonstrat nimic. Iar orgoliile politice nu rezolva problemele sistemului sanitar si nu sunt solutii pentru sanatatea populatiei", sustine Sorin Oprescu.

Spitalele se muta in curtea primariilor

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanta de urgenta prin care se lanseaza proiectul-pilot de transferare a spitalelor catre autoritatile locale, primaria Capitalei primind "unele unitati sanitare cu paturi", cu exceptia celor de urgenta, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul sanatatii a anuntat ca OUG prevede demararea in Capitala a unui proiect-pilot cu durata de un an in cadrul caruia spitalele - cu exceptia celor de urgenta - vor fi transferate de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile locale, in special catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In functie de rezultate, proiectul-pilot se va extinde in toata tara.

"In municipiul Bucuresti se transfera unele unitati sanitare cu paturi, in continuare cele de urgenta ramanand, ca si cele de urgenta din judete, la minister si care nu se transfera", a declarat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

Ordonanta de urgenta prevede ca vor fi transferate catre autoritatile publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi din urmatoarele categorii: centre de sanatate, spitale comunale, orasenesti si municipale, unitati sanitare cu paturi din Capitala si din municipiile resedinta de judet.