Ministrul Sanatatii a anuntat astazi ca Centrul National de Referinta pentru Gripa de la Institutul Cantacuzino a izolat pana luni trei tulpini de virus gripal de tip A si a cerut populatiei sa se vaccineze

Ministrul indeamna persoanele vulnerabile, cuprinse in programul de vaccinare impotriva gripei sa apeleze la medicii de familie pentru a se vaccina impotriva gripei. Celorlalte segmente ale populatiei, care nu se vaccineaza gratuit, Nicolaescu le-a recomandat sa cumpere de la farmacii vaccinul antigripal.

Peste 630.000 de persoane din grupele de risc mare de imbolnavire au fost vaccinate pana in 23 octombrie, in prima saptamana a programului national de vaccinare gratuita a populatiei, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sanatatii .

Majoritatea celor vaccinati, peste 330.000, se incadreaza in grupa de varsta peste 65 de ani, dupa care urmeaza persoanele cu varste intre 15 si 64 de ani (275.812 de persoane). Au mai fost vaccinati peste 30.000 de copii, toti mai mici de 14 ani.

In perioada 13 -19 octombrie 2008, s-au inregistrat 54.091 cazuri de infectii acute respiratorii superioare, din care 3,5 % cazuri au fost internate si 16.078 cazuri de pneumonii, 6,7 % cazuri necesitand spitalizarea.

Medicii de familie au inceput, in 15 octombrie, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3,1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

O doza de vaccin achizitionata din farmacii costa 30 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.