Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Dorin Lois a fost eliberat, marti, din inchisoarea de la Barcea Mare, fiind asteptat la iesirea din penitenciar de Miron Cozma si de alti lideri ai minerilor, transmite NewsIn.

"In ultimii 12 ani, aceasta este una dintre cele mai fericite zile pe care le-am trait. Voi infiinta Partidul Muncitorilor din Romania si vreau sa-i propun lui Dorin Lois sa intre in acest partid. De asemenea, vreau sa redeschid dosarele mineriadelor, ca sa se faca dreptate", a declarat Miron Cozma, la poarta Penitenciarului de Maxima Siguranta de la Barcea Mare.

Dorin Lois l-a imbratisat pe Miron Cozma, pe care l-a numit "Balaurul". Lois considera ca a fost condamnat pe nedrept. "In primul rand, o sa incerc sa repar nedreptatea care mi s-a facut. Consider ca am fost condamnat pe nedrept si am stat nevinovat in inchisoare. Le multumesc din suflet celor care au venti astazi sa ma intampine. Singuru lucru care nu mi-a placut in puscarie este ca in meniul nostru nu era fasole", a declarat Lois, la iesirea din inchisoare.

Lois a fost condamnat la cinci ani de detentie pentru tentativa de subminare a puterii de stat in urma evenimentelor sindicale din 1999 de la Costesti - Stoenesti. In urma cu o saptamana, a intrat in discutie la Comisia de liberare conditionata, unde a primit avizul pentru a fi pus in libertate inainte de termen, iar Judecatoria Deva a validat decizia comisiei. Totodata, hotararea instantei putea fi atacata de Parchet in timp de trei zile de la pronuntare, cu recurs, insa in ultima zi nu a fost inregistrata nicio solicitare in acest sens.

Considerat unul dintre locotenentii lui Miron Cozma, Lois a fost incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Barcea Mare din Hunedoara in 2005. El a fost condamnat alaturi de alti patru locotenenti invinuiti in aceeasi cauza, care au primit tot cinci ani de inchisoare cu executare. Dintre acestia, Constantin Cretan, inchis la Targu Jiu, a fost pus in libertate luna trecuta, Ionel Ciontu a decedat in penitenciar, in ianuarie 2007, din cauza unor probleme de sanatate, iar Romeo Beja a disparut din tara la pronuntarea sentintei si este dat in urmarire generala.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a parasit, pe 2 decembrie 2007, Penitenciarul Rahova, unde a fost executat zece ani de inchisoare pentru fapte comise la mineriade.

In Penitenciarul de la Barcea Mare se mai afla doar Vasile Lupu, insa surse din randul ortacilor spun ca si acesta va ajunge in fata comisiei de liberare conditionata pana la sfarsitul anului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.