Majorarea de pana la 28,2% a salariilor cadrelor didactice, anuntata, luni, de premier, se adauga la cele 9 procente primite de profesori la 1 octombrie, cel mai mult urmand sa primeasca profesorii debutanti, a precizat Ministerul Educatiei, potrivit NewsIn.

"Salariatii din invatamant vor beneficia in anul 2009 de majorari salariale de pana la 28,2%, in functie de nivelul salariilor. Majorarile se vor aplica in doua transe, respectiv de la 1 martie 2009 si 1 septembrie 2009. Procentul se adauga celor 9%, majorare de care beneficiaza salariatii din invatamant de la 1 octombrie 2008", explica ministerul, intr-un comunicat de presa.

Potrivit ministerului, de cresterile cele mai mari va beneficia personalul cu salariile cele mai mici, respectiv debutantii si angajatii care au cea mai mica vechime in sistem. Spre exemplu, un profesor debutant cu studii superioare va beneficia de o majorare de 23,35%, salariul sau ajungand la 1.400 de lei, fata de 1.135 de lei, cat primeste acum.

Sindicalistii din educatie considera ca anunturile facute de executiv sunt menite sa dezinformeze opinia publica, de fapt, la negocieri, s-a vorbit despre majorari de pana la 24%, in doua etape si numai pentru cei care au salariu mai mic de 640 de lei.

"Noi avem o grila a noilor salarii, pe care am primit-o de la guvern si care nu ne satisface. Potrivit acesteia, cei care au salarii intre 640 si 700 de lei ar urma sa primeasca 23%, iar la 1.500 de lei nu se mai da nicio majorare. Iar in a doua etapa, celor cu salariu de la 1.500 de lei in sus li se majoreaza cu 3%. Salarii de pana la 640 de lei au, insa, doar cadrele necalificate. Altfel spus, de majorarea "generoasa" a lui Tariceanu beneficiaza, potrivit noii ordonante, femeile de serviciu. Nu numai ca incalca legea, dar acest guvern incompetent ajunge sa inverseze valorile, iar cei care au muncit mai mult si au experienta vor fi mai putin importanti decat cei abia intrati in bransa",
a comentat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Federatiile sindicale din invatamant au anuntat ca nu doresc sa semneze un eventual acord cu guvernul privind majorari salarile mai mici de 50% si vor continua protestele si demersurile privind sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu ordonantele date de Executiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.