Presedintele nu a promulgat legea care urma sa redistribuie 10% din profitul anual al Loteriei Romane catre salariile angajatilor. Motivele sale: compania are monopol de piata si masura ar scadea incasarile la buget.
Legea, propusa de PC, pare sa fie o rasplata pentru compania controlata politic de conservatori. Dupa cum arata dosarele de coruptie si anchetele de presa, acestia si-au facut jocurile prin intermediul Loteriei.

Traian Basescu a trimis in Parlament, pentru reexaminare, legea care dadea posibilitatea angajatilor Companiei Nationale Loteria Romana sa primeasca la salarii 10% din profitul net anual, incepand cu 2009. Legea, initiata de cinci parlamentari ai Partidului Conservator (PC) si de unul al UDMR, motiva aceasta masura prin faptul ca Loteria ar fi discriminata fata de restul companiilor de stat, ai caror salariati au dreptul sa participe la o cota-parte din profit.

Presedintele si-a motivat respingerea prin faptul ca Loteria Romana "desfasoara o activitate monopol de stat, fara a avea concurenta pe piata", iar jocurile de noroc pe care le administreaza ii "asigura o sursa permanenta de venituri, precum si realizarea unui profit considerabil". Basescu argumenteaza ca "in prezentul context, modificarea legislativa adusa nu este oportuna", amintind si ca acest bonus pentru salariatii Loteriei nu se impoziteaza, conform legii, ceea ce ar duce la o scadere a incasarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Daca legea conservatorilor ar fi fost in vigoare anul acesta, fondul de salarii al Loteriei ar fi fost suplimentat cu 4,1 milioane euro, avand in vedere ca profitul net al Loteriei pe anul 2007 a fost de aproximativ 41 milioane euro. Salariile din Loteria Romana nu sunt exorbitante, ba chiar sunt mici daca le raportam la sumele castigate de unii lideri ai ministerelor sau ai agentiilor guvernamentale. Daca in 2007 un secretar de stat putea ajunge sa castige si 8.000 de euro pe luna participand la consilii de administratie, Liliana Ghervasuc Minca, directoarea Loteriei, a castigat in 2007 echivalentul a 2.800 de euro lunar. Conform declaratiilor de avere, un director din Loterie castiga in jur de 1.500 de euro lunar, iar un sef de centru local – intre 800 si 1.000 de euro lunar.

Senatorul PC Silvia Ciornei, vicepresedinta Comisiei economice din Senat, care a avizat favorabil legea conservatorilor, ne-a explicat ca singurul motiv pentru aprobarea unei astfel de legi a fost ca "la fel se intampla in toate societatile de stat. Am avizat proiectul de lege pentru unitate in tratamentul angajatilor companiilor de stat". Ciornei a mai adaugat ca salariul mediu al angajatilor Loteriei "este foarte scazut" si ca la vremea avizarii legii nu se vorbea inca de criza economica. Fostul ministru al Finantelor Ionut Popescu, senator PD-L, considera insa ca o astfel de lege nu se justifica, fiindca "profitul Loteriei apare in urma unui monopol de piata. Toate celelalte companii de stat care beneficiaza de aceasta prevedere (salarii corelate cu profitul – n. red.) fac investitii si nu obtin profitul fara sa faca nimic, precum Loteria".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.