Studentii texani au creat un soi de drojdie de bere bogata in compusul chimic antiimbatranire intalnit la vinul rosu.
Substanta numita resveratrol a fost descoperita in anii ’90 in vinul rosu, facandu-i pe oamenii de stiinta sa se intrebe daca ea poate explica “paradoxul frantuzesc”: faptul ca francezii au o rata a mortalitatii relativ scazuta de pe urma bolilor de inima, in ciuda unei diete bogate in grasimi saturate.

Acum se stie ca resveratrolul extinde durata vietii unor organsime, printre care pestii, mustele sau drojdia, in timp ce soarecii injectati cu doze mari ale acestui compus chimic se dovedesc mai sanatosi la batranete. Totusi, nu se stie inca daca aceleasi efecte sunt valabile si la oameni.

Studentii de la Universitatea Rice din Texas isi propun sa verifice aceasta ipoteza, insa in cazul mult consumatei beri, informeaza publicatia “Technology Review”.

Alti cercetatori au modificat genetic drojdia pentru a produce resveratrol in conditii aerobe, dar tehnica are uz limitat din moment ce compusul chimic se dezactiveaza cand este expus la oxigen. Studentii texani au gandit insa un soi de drojdie de bere care sa-l produca in timpul fermentatiei.

Ei spun ca prin metoda lor ar putea introduce in bautura maselor si alte farmaceutice sensibile la aer, in incercarea de a o face mai sanatoasa. Pana acum, echipa supranumita “BioBeer” a imbogatit drojdia cu doua gene responsabile pentru enzimele necesare producerii de resveratrol. Compusul chimic cu pricina se gaseste in mici doze in hamei, materia prima a berii, iar cercetatorii nu vor decat sa-i sporeasca nivelul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.