Guvernul a emis aseara o noua ordonanta privind salarizarea profesorilor, dar procesul legislativ este in haos. Guvernul a decis ieri, prin ordonanta de urgenta, sa majoreze cu 28% salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar.
Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca salariile cadrelor didactice vor fi marite gradual. De cea mai mare crestere vor beneficia dascalii cu cele mai mici salarii.

Majorarile ar urma sa fie puse in practica in doua etape: la 1 martie si la 1 septembrie 2009. Anuntul premierului a fost facut aseara, dupa ce Senatul a respins cu o majoritate covarsitoare ordonanta care amana majorarea cu 50% a salariilor.

Sindicalistii din Educatie sustin ca marirea salariilor cu 28% propusa de Guvern nu e deloc imbucuratoare, iar ei vor sa se aplice legea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, adoptata de catre Parlament.

“Noi avem o lege pe care trebuie sa o respectam. N-avem ce negocia. Asteptam sa vedem ce decide Curtea Constitutionala maine (n.r. astazi) si apoi vom hotari ce facem”, a declarat Rasvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater. Sindicatele din preuniversitar sustin ca vor face greva generala in cazul in care nu se aplica legea majorarii cu 50%.

Anton asteapta votul deputatilor

Ministrul Educatiei, Anton Anton, declara ca nu va da majorarile salariale pana cand nu se va lua o hotarare in Camera Deputatilor, care este for decizional. Daca ordonanta va fi respinsa si in Camera Deputatilor, atunci ministerul va lua banii pentru salarii de la investitii.

“Nu stiu, nu cunosc. Nu comentez o ordonanta de urgenta aflata in discutie. Daca ne gandim exclusiv la mariri de salarii pentru anul acesta, atunci vom lua bani de la investitii. Majorarea salariilor reprezinta 0, 75% din PIB, bani care se vor muta de la investitii”, ne-a declarat Anton Anton. Singura certitudine pentru profesori ramane indexarea cu 9% a salariilor, pe care o vor primi pe 12 noiembrie.
Scor mare pentru respingerea de la Senat

Ordonanta amanarii maririlor salariale a fost respinsa ieri de Senat, cu 79 de voturi “pentru”, 13 “impotriva” si doua abtineri. Reprezentantii PSD, PDL, PRM, PC si doi independenti au votat pentru respingere.

Legea urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, care este for decizional. Deputatii PRM si PDL au cerut presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, convocarea de urgenta a Biroului Permanent pentru introducerea legii pe ordinea de zi a comisiilor si a plenului.

Bogdan Olteanu a refuzat sa convoace Biroul ieri sau astazi, prevalandu-se de faptul ca cererea fusese depusa cu 45 de minute mai tarziu decat ora la care era solicitata convocarea sedintei - 15.00. Contactat de „Adevarul”, Bogdan Olteanu nu a putut da nicio garantie ca legea va fi discutata si votata de Camera in actuala legislatura.

In timp ce senatorii respingeau ordonanta, aproape 250 de sindicalisti din toate federatiile din educatie pichetau Palatul Parlamentului. Rezultatul votului in Senat i-a facut pe protestatari sa spuna ca s-a mai facut un pas inainte pentru salariile lor. “Asta inseamna ca majoritatea senatorilor sunt consecventi in actiunile lor.

Prin votul de respingere senatorii au fost responsabili. Insa, noi asteptam sa vedem ce se intampla la Camera Deputatilor, daca domnul Olteanu tergiverseaza discutarea ordonantei”, a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

Sindicalistii au declarat ca ei sunt hotarati sa faca greva generala pe 18 noiembrie daca ordonanta va ramane in vigoare. In scoli, elevii erau ieri la clasa, cu toate ca cele patru mari federatii din educatie: „Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, (FSLI) „Alma Mater” si FEN erau in greva de avertisment de doua ore, intre 12,00 si 14,00.

Daca profesorii de la Universitatea Bucuresti si de la Academia de Studii Economice din Bucuresti nu au facut ieri greva de avertisment, colegii lor de la Universitatea Politehnica si de la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport au optat pentru intreruperea cursurilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.