Secretarul de stat din Ministerul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a semnat, luni, la Bruxelles, declaratia de intentie privind participarea Romaniei la Flota de Transport Aerian (EATF), la care ar urma sa contribuie cu 200 de ore de zbor pe aeronave Boeing C-17, cumparate cu alte state NATO

Declaratia a fost semnata de Corneliu Dobritoiu, care a participat la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene si la Reuniunea Comitetului Director al Agentiei Europene de Aparare (EDA). Reuniunile au avut loc luni, la Bruxelles, informeaza un comunicat al MAp, remis NewsIn.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAp, Andreea Dumitru, participarea Romaniei la acest program ar consta in utilizarea celor 200 de ore de zbor de care beneficiaza statul roman in urma contributiei aduse la cumpararea celor doua aeronave Boeing C-17, impreuna cu alte state membre NATO.

Contributia financiara a Romaniei pentru achizitia aeronavelor este de aproximativ 6% din totalul estimat, ceea ce reprezinta cota parte corespunzatoare numarului de ore angajate de statul roman, preciza oficiali din MAp in luna octombrie. Astfel, tara noastra are dreptul sa participe cu un numar de 200 ore, din totalul celor 3165 de ore de zbor prevazute prin memorandumul incheiat intre cele 12 tari participante la programul Strategic Airlift Capability (SAC): Bulgaria, Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Slovenia, Suedia si SUA. De asemenea, statul roman va mai putea contribui si cu opt persoane-piloti si tehnicieni.

Pe agenda discutiilor de la Bruxelles s-a aflat si subiectul viitoarei misiuni a Uniunii Europene pentru combaterea actelor de piraterie din largul coastelor somaleze. Oficialii din MAp au declarat, insa, ca Romania nu a luat in calcul o eventuala participare la aceasta misiune.

In cadrul reuniunilor s-a mai discutat despre dezvoltarea capacitatilor militare ale Uniunii Europene, operatiile militare sub egida UE (ALTHEA in Bosnia Hertegovina, Eufor Ciad/RCA-Republica Centrafricana si utilizarea fortelor multinationale europene si initiativa ce vizeaza dezvoltarea schimburilor de ofiteri la nivelul formarii initiale (Programul Erasmus).

Sesiunea dedicata dezvoltarii capacitatilor militare a acoperit cele mai importante proiecte aflate in derulare in cadrul EDA: cresterea disponibilitatii utilizarii elicopterelor in operatii, Flota Europeana de Transport Aerian (EATF), supravegherea maritima, dezvoltarea unor noi capacitati de deminare maritima si utilizarea mijloacelor spatiale pentru operatiile PESA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.