Pe ultima suta de metri a mandatului actualilor guvernanti, la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile s-a realizat o rapida si interesanta miscare de "modificare si completare a OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului", printr-o alta Ordonanta de Urgenta.
Puse de numai cateva zile pe site-ul ministerului, propunerile respective au fost aduse in dezbatere publica, specialistii veniti din toata tara fiind pusi in fata faptului implinit.

O scrisoare "secreta"

Baza modificarilor o constituie o scrisoare trimisa de Comisia Europeana, despre care insa lucratorii in domeniu prezenti la discutii nu stiau absolut nimic. Reprezentantii MMDD au afirmat ca ar fi vorba despre documente cu caracter confidential, chiar daca sunt puse in discutie probleme de interes si cu impact social, economic si politic. Luarile de cuvant, cenzurate de criza de timp, nu au reusit decat sa atinga fugitiv cateva aspecte acute din sistem. Intre acestea, ridicarea interdictiei de a schimba destinatia terenurilor din ariile protejate, ridicarea obligatiei de a se consulta Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii, pentru amplasarea proiectelor si/sau desfasurarea oricarei activitati susceptibile sa genereze un impact negativ asupra ariilor naturale protejate. "Daca legea va fi modificata, s-ar putea da liber la realizarea bilanturilor de mediu de catre orice persoana fizica sau juridica, la importul si exportul de plante sau de animale vii protejate, la testarea culturilor de organisme modificate genetic in arii protejate ori in apropierea acestora sau s-ar putea elabora proiecte si derula actiuni ce ar dauna patrimoniului natural al tarii. Mai mult, modificarea legii apare in plina campanie electorala, moment considerat cat se poate de inoportun de ONG-urile de mediu, in aceasta perioada, comisiile aflandu-se in vacanta electorala", a aratat Liana Buzea, presedintele Organizatiei "EcoAssist".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.