Parlamentul decide astazi soarta profesorilor, senatorii si deputatii reunindu-se in sedinta comuna pentru dezbaterea Motiunii de cenzura "Educatia ramane, Guvernul pleaca", initiata de PD-L.
Tot astazi, Senatul dezbate Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a amanat aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Cei mai optimisti spun ca, daca va fi respinsa, ordonanta va pleca la Camera Deputatilor unde, mergandu-se pe procedurile de urgenta, va putea avea aceeasi soarta peste fix o saptamana. Dupa aceea, presedintele Traian Basescu va promulga legea de respingere a ordonantei de urgenta si, practic, din acel moment, legea va intra in vigoare. "Din punct de vedere legislativ, lucrurile sunt foarte clare, o ordonanta respinsa isi anuleaza, practic, efectele, astfel incat, in situatia data, majorarea salariilor se va face cu data de 1 octombrie", este de parere Victor Ponta.

Protest national

Pe tot parcursul dezbaterilor din Parlament, profesorii vor organiza proteste. Astfel, sediul Parlamentului va fi pichetat de sindicalistii celor patru federatii din educatie - FSI "Spiru Haret", FSLI, FEN si "Alma Mater". In plus, cadrele didactice din toata tara vor fi in greva de avertisment timp de doua ore - intre 12.00 si 14.00 -, iar membrii FSI "Spiru Haret" - pe parcursul intregii zile. Studentii de la stat vor avea si ei, astazi, liber de la cursuri. Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater", a declarat ca "marile centre universitare din tara vor fi cu arma la picior" intreaga zi, in asteptarea unei decizii din partea Parlamentului. In pri­vinta negocierilor initiate de Guvernul Tariceanu pe tema unei legi unice de salarizare a personalului bugetar, Aurel Cornea, presedintele FSLI, a declarat ferm: "Nu semnam nimic si nu aderam la nicio lege a salarizarii, pana nu se aplica aceasta lege".

Mariana Becic, presedintele FSLI Sector 4 Bucuresti, a anun­tat ca elevii vor veni astazi la scoala, iar profesorii vor tine lectii libere cu ei. "Toti profesorii sunt obligati sa vina la ore, procesul instructiv-educativ urmand a fi reluat dupa perioada de greva", a precizat liderul FSLI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.