Poeta Nina Cassian s-a reintors, vineri, in Romania, pentru lansarea volumelor "Spectacol in aer liber" si "Confidente fictive", reeditate in cadrul colectiei Cartile Tango.
"Sunt doua volume, unul de poezie si unul de memorii, care ma caracterizeaza, pentru ca in ele se gasesc numai povesti pe care le-am trait. In aceste carti, iese la lumina viata mea, cu partile ei frumoase,dar si cu mult intuneric si esecuri cu nemiluita", a declarat, pe aeroportul Henri Coanda, Nina Cassian.

Nina Cassian a debutat in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1". In urma unui atac ideologic lansat in ziarul "Scanteia" la adresa sa, incepe sa scrie treptat si poezie proletcultista. Este cunoscuta in special datorita poeziilor sale pentru copii si pentru un limbaj inventat de ea, numit limba sparga.

In 1985, poeta a plecat in Statele Unite ca profesor vizitator si s-a stabilit definitiv acolo. Dupa 1990, Nina Cassian a revenit de 12 ori in Romania.

"Eu am scris niste poezii care sunt in jurnalul lui Babu (prietenul meu ucis in inchisoare) si care au cauzat ramanerea mea in America, pentru Elena Ceausescu. Erau asa: Stimata si iubita / Chimista si savanta / Noi iti dorim otita / Si eczema galopanta" Eram la o petrecere acasa la mine, erau 20 de insi de fata, cel putin cinci turnatori. Dar nu ma interesa, eram ca pasarea, libera in prostie. Si le-am recitat asa... ha-ha-ha. Babu Ursu le-a pus in jurnalul lui, dar nu ca turnator. Inconstient si el, inconstienta si eu...", isi aminteste Nina Cassian, intr-un interviu acordat revistei Tango, cauza ramanerii sale in SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.