Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) considera ca documentarul despre orfelinate, realizat de jurnalisti britanici, impreuna cu Ducesa de York, este lipsit de etica si obiectivitate, folosind tendentios date dintr-un studiu UNICEF vechi si fara relevanta in prezent. Englezii au putut urmari joi seara un documentar cutremurator realizat de ducesa de York, Sara Ferguson, in colaborare cu o televiziune britanica, despre viata copiilor din centrele de plasament din Romania si Turcia.
Concluziile materialului au fost comunicate guvernelor ambelor tari si au starnit o adevarata controversa in Turcia, informeaza Realitatea.

"Am regretat o zi sau doua, in restul timpului mi-am spus ca este exact ceea ce trebuie sa fac, unde trebuie sa fiu. Este foarte dificil cand esti impins pana la limita si esti obligat sa spui: Nu, suficient! Dupa ce ne-am intors din Siria si Turcia imi amintesc ca am spus: Ceea ce am vazut pana acum este groaznic, dar acum pot merge in fata camerelor sa spun ca este timpul sa punem capat acestei situatii", a declarat ducesa de York pentru postul de televiziune ITN.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) nu este de acord cu modul neprofesionist in care un post de televiziune britanic a realizat documentarul filmat cu camera ascunsa in Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie si Asistenta Sociala "Crinul Alb" din Bucuresti.

In documentarul filmat cu camera ascunsa despre orfelinatele din Romania si Turcia, este prezentat si Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie si Asistenta Sociala "Crinul Alb" din Bucuresti. Potrivit ANPDC, dupa preluarea centrului de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in 2003, conditiile de viata oferite copiilor si cele privind ingrijirea si protectia speciala acordate acestora au fost considerabil imbunatatite.

ANPDC sustine ca acuzatiile aduse in documentar cu privire la potentialele tratamente inadecvate administrate unor copii care erau legati la momentul vizitei sunt nefondate, deoarece tratamentul copiilor respecta procedurile prevazute in legislatia privind sanatatea mintala.

In plus, ANPDC considera ca documentarul nu este obiectiv deoarece punctul de vedere al autoritatilor romane nu a fost difuzat in cadrul emisiunii in care a prezentat filmul.

In documentarul "Ducess and Daughters: Their Secret Mission", Ducesa de York, Sarah Ferguson, este deghizata cu peruca si o esarfa pe cap, in "rolul" unei persoane care intreprinde acte caritabile pentru orfelinatele din Turcia si Romania. In timpul filmarilor, ducesa a fost insotita in cateva dintre orfelinate de fiicele sale, printesele Eugenie si Beatrice. In documentarul incriminat, tratamentul copiilor este prezentat ca fiind dur. Copiii apar legati de paturi si, in general, sunt neglijati de personalul orfelinatelor.
Ducesa de York, Sarah Ferguson, si-a cerut scuze public dupa ce documentarul despre orfelinatele din Turcia si Romania i-a ofensat pe oficialii de la Ankara, care considera ca imaginea tarii lor - candidata la aderarea la UE - a fost patata, a anuntat, joi, agentia Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.