Arheologii muzeului judetean de Istorie si Arta Zalau au descoperit in apropierea localitatii salajene Recea un sat din epoca bronzului. Acesta a fost datat, cel mai probabil, in perioada 1.500-1.300 i.Hr.

Descoperirea a fost facuta in urma unor lucrari de descarcare de sarcina arheologica a unei zone de circa doi kilometri patrati, in care societatea Cemacon Zalau va amenaja o cariera de exploatare a argilei si o linie de productie a blocurilor ceramice.

Potrivit arheologului Ioan Bejinariu, cel care s-a ocupat de acest sit, "satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, pe doua siruri aproximativ paralele. In apropierea caselor au fost gasite gropi destinate depozitarii proviziilor". In total au fost gasite 124 de complexuri arheologice, insemnand locuinte, morminte, gropi de provizii sau cuptoare menajere, dar si doua schelete umane, din mai multe perioade istorice, incepand cu 1.500-1.300 i.Hr., pana in secolele III-IV e.n.

"Este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti sa vezi o asezare in ansamblul ei", a subliniat sursa citata.

O alta descoperire facuta cu ocazia acelorasi sapaturi arheologice este o asezare din perioada de sfarsit a dominatiei romane, secolele III-IV, atunci cand populatia era formata, cel mai probabil, din daci si germanici. In cadrul acestei asezari, in partea dinspre vale, au fost identificate mai multe gropi folosite la afumarea carnii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.