In patru ani, 7.000 de consumatori de droguri au parasit Romania. Adica sase dependenti pe zi pleaca din tara. Asa arata datele prezentate joi de generalul Pavel Abraham, presedinte al Agentiei Nationale Antidrog (ANA), a carui pensionare a fost ceruta de presedintele Traian Basescu.

Vizibil iritat de intrebarile presei, generalul i-a comparat pe jurnalisti cu manelistii. "O parte a presei, un segment relativ mic, a reactionat de aceasta maniera care i-as spune eu manelism, as spune eu jurnalistic. Era sa spun de manelism ca se mai intampla si la case mai mari", a spus Abraham, citat de Realitatea TV.

"Nu vreau sa ma laud, dar vreu sa va spun ca in 2004 erau 24.000 de consumatori de heroina injectabila. In 2008, am avut surpriza placuta sa inregistram 16.800 de consumatori, o scadere de aproximativ 7.000 de consumatori", a anuntat Abraham.

Generalul a venit cu o explicatie demna de o veritabila manea si anume ca "incepand cu 1 ianuarie 2007, romanii, multi dintre ei au plecat in Europa. Intre ei se gasesc evident si o parte dintre cei care consuma aceste substante". "Pana in momentul in care decretul Presedintelui Romaniei nu apare publicat in Monitorul Oficial, eu sunt presedintele ANA", a adaugat el.

"Voi accesa in mod cert mediul politic", este planul de viitor a lui Abraham.

Realitatea este, insa, ingrijoratoare

In timp de Abraham "nu vrea sa se laude", joi a fost lansat "Raportul national privind situatia drogurilor" pentru anul 2007. Datele nu sunt deloc imbucuratoare, banii cheltuiti pentru substantele interzise reprezentand sume consistente. Mai exact, cel putin in cazul heroinei, cel mai cautat drog, consumatorii cheltuie din salariile proprii chiar si peste 600 de lei pe zi pentru a-si achizitiona stupefiantele. Drogul principal pentru care s-a solicitat asistenta in cursul anului 2007 este heroina, la fel ca si in anii trecuti, iar pe locul doi s-au situat medicamentele hipnotice si sedative si cannabis-ul. Cocaina nu se numara printre preferintelor dependentilor, ea fiind consumata intr-un procent de aproximativ 1%.

Principala modalitate de obtinere a veniturilor, in ultimele 12 luni, in randul consumatorilor de droguri injectabile a fost in principal prin munca, adica 46,5%, urmeaza apoi sumele de bani primite de la parinti sau de la alte rude, in procent de 32,1%. Potrivit raportului ANA, 6,7% dintre consumatori primesc bani de la partener, 1,8% practica sex comercial pentru a-si cumpara stupefiantele, 1,5% fura lucruri pe care ulterior le vand, iar 11,4% au alte modalitati de procurare a banilor pentru droguri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.