Doi romani au murit de pneumonie, in perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, dupa ce, cu o saptamana inainte, alti sapte au decedat din aceeasi cauza, conform datelor furnizate de Ministerul Sanatatii.

Tot in intervalul 27 octombrie - 2 noiembrie, aproape 49.000 de persoane s-au imbolnavit de infectii acute respiratorii, cu peste 10% mai putine fata de saptamana precedenta.

De asemenea, autoritatile de sanatate publica din tara au raportat alte peste 14.000 de cazuri de pneumonie, din care 2.620 au necesitat internarea in spital.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3, 1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

"Dozele achizitionate, pentru care s-au platit 33,72 milioane lei, acopera 81% din persoanele cu riscuri. Nu am achizitionat mai multe doze pentru ca nici anul trecut nu s-a prezentat toata lumea la vaccinare", a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Un numar de 1,6 milioane de doze au fost achizitionate de la Institutul Cantacuzino, iar restul sunt din import.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.