Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ieri la Arad, ca mandatul trupelor romane in Irak expira in 31 decembrie, prezenta acestora in continuare in acest teatru de operatiuni urmand sa fie stabilita in functie de cererile guvernului din aceasta tara.

Melescanu a spus ca evolutiile posibile in Irak sunt determinate, in primul rand, de dezvoltarile care au loc in aceasta tara. "Pana la 31 decembrie urmeaza ca lucrurile sa se clarifice. Guvernul irakian sa faca o cerere pe care sa ne-o adreseze si noua si altora in legatura cu dorinta de a continua sau nu cu prezenta militarilor in Irak si mai ales cu misiunile pe care fortele Romaniei si ale altor state le vor avea. Nu stiu care va fi solutia pana la urma, pentru ca cel mai greu este sa prevezi viitorul", a afirmat Melescanu, citat de NewsIn.

Ministrul Apararii a adaugat ca trupele in Irak vor avea alte misiuni decat cele de pana acum. "Guvernul irakian va cere doua lucruri: o reducere substantiala a prezentei militare straine si in al doilea rand o schimbare de fond a misiunilor pe care aceste forte militare le vor avea in Irak, misiuni care fi concentrate pe sprijinirea, consilierea, asistenta fortelor armate irakiene, a fortelor de securitate, sprijinirea eforturilor populatiei civile pentru reconstructie, asigurarea terminarii cailor de comunicatie si in niciun caz nu vor mai exista misiuni de patrulare care sa asigure securitatea in Irak. Asteptam sa vedem care va fi cererea guvernului irakian si, din punctul nostru de vedere, suntem gata sa analizam implicatiile pentru noi“, a mai declarat Teodor Melscanu.