Cumpararea de catre statul roman a manuscriselor lui Emil Cioran, al caror proprietar va fi decis pe 3 decembrie, in urma unui proces din Franta, depinde foarte mult de hotararea instantei. Daca procesul va fi castigat de Simone Baulez, menajera care a gasit manuscrisele in apartamentul cuplului Cioran-Boué, statul roman le va putea cumpara de la aceasta. In schimb, va fi mult mai greu in cazul in care instanta va decide ca ele vor reveni Bibliotecii „Jacques Doucet“, careia i-au fost incredintate printr-o promisiune verbala de iubita filozofului roman, Simone Boué, pentru ca institutia isi doreste sa le pastreze.

Roland Rappaport, avocatul menajerei Simone Baulez, care a gasit manuscrisele lui Emil Cioran, a aratat pentru Cotidianul ca si-a construit pledoaria pornind de la o evidenta: „Caietele erau acolo, abandonate, ea le-a gasit, nimic mai simplu, mai mult, ele nu ar fi fost recuperate daca nu ar fi fost Simone Baulez“.

„Partea cealalta (reprezentantii Bibliotecii «Jacques Doucet» - n.r.) pretinde ca manuscrisele i-au fost «daruite», or, asta nu se putea intampla atat timp cat acestea erau inca acolo, in apartamentul cuplului Cioran-Boué.

Exista doua modalitati de a face o astfel de «donatie»: fie esti fata in fata cu cineva, ii faci un cadou si ii spui «iata, iti ofer asta», fie, mai ales daca este vorba despre un dar atat de important, mergi la notar ca sa transformi actul in unul oficial. In cazul de care ma ocup nu s-a intamplat nici una, nici alta, asa ca nu se poate sustine ca manuscrisele ar apartine Bibliotecii «Jacques Doucet»“. In aceste conditii, Roland Rappaport crede ca dreptatea este de partea clientei sale, adaugand ca „nu ma apuc de un caz daca nu cred de la bun inceput ca voi castiga“. Avocatul Simonei Baulez a confirmat zvonul ca aceasta a trebuit sa caute numele filozofului intr-un dictionar pentru a afla cine este.