Criza din Sanatate poate fi stinsa prin plata totala a datoriilor de peste 7.000 de miliarde de lei. Importatorii de medicamente isi cer banii esalonat, iar oficialii ministerului vor preturi mai mici

Dintre cei peste 100 de distribuitori de medicamente de pe piata, mai putin de 10 aprovizioneaza, in prezent, spitalele, in timp ce 85% dintre furnizorii de materiale sanitare au sistat livrarile. Pentru rezolvarea crizei, liderii distribuitorilor de medicamente afirma ca ar trebui ca oficialii Ministerului Sanatatii (MS) sa se tina de cuvint. "Nu am cerut sa ni se achite toti banii o data, peste 7.000 de miliarde de lei, ci doar ca esalonarea platilor sa fie respectata si sa fie una rezonabila. Ordinul de ministru care a stabilit deja o esalonare nu a fost respectat: pina la 30 aprilie am primit o mica parte dintre datorii", afirma Ileana Niculescu, reprezentant al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor din Romania.

In plus, se propune ca toti banii recuperati de la datornici la fondul de asigurari de sanatate sa fie trimisi in sistem si ca fondurile colectate de la populatie sa fie folosite transparent si sa nu mai fie deturnate.

Preturile medicamentelor au iscat scandal

Pe de alta parte, MS sustine ca distribuitorii de medicamente au sistat livrarile nu pentru ca nu s-ar fi respectat termenele de plata stabilite (primul termen expira la 31 mai), ci pentru ca au fost deranjati de solicitarea ministerului de a-si diminua adaosurile la medicamente. "Marja de risc a distribuitorilor de pe piata noastra este dubla fata de tarile occidentale. Am cerut o reducere de 10%, iar distribuitorii nu accepta decit 4,3%, in conditiile in care numai marja de risc valutar care ar trebui eliminata este de 5%", ne-au explicat reprezentantii MS.

In situatia in care nu se va ajunge la o intelegere cu actualii distribuitori, MS negocieaza cu patru mari firme din Vest preluarea distributiei si propune spitalelor sa apeleze la compania de distributie a ministerului, Unifarm, daca distribuitorii refuza sa-i mai aprovizioneze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.