Un sfert de milion de romani vor fi obligati sa folosesca, vineri, alte mijloace de transport decat trenul, cum ar fi autobuzele si microbuzele, la diferente de pret nesemnificative, insa cu riscul de astepta zeci de minute pentru gasirea unui loc liber.

Greva angajatilor CFR va creste solicitarile de transport cu autovehicule, singurele la pret comparabil cu cel al biletului de tren. Unele autogari practica si sistemul rezervarilor, singurul care poate garanta obtinerea unui loc pentru vineri dimineata, la ora de plecare dorita. In rest, cei care vor cauta bilet direct in autogara au sanse mari sa-si amane ora de plecare, in conditiile in care, numai in Bucuresti, vor fi obligati sa apeleze la autobuze si microbuze 100.000 de oameni, plus cei care calatoresc de regula cu aceste mijloace de transport.

Pe ruta Bucuresti-Constanta, microbuzele si autobuzele circula din 45 in 45 de minute si pot fi luate, spre exemplu, din autogara Matache, de langa Gara de Nord. Biletul costa 50 de lei, in conditiile in care pretul unei calatorii cu trenul accelerat, la clasa a doua, este 36,7 lei.

Tot din Capitala, microbuzele spre Brasov circula din 45 in 45 de minute, incepand de la 5.00 dimineata, de la autogara Ritmului, aflata in sectorul 2. Pretul biletului este de 26 de lei, fata de 31,5 lei, cat costa la CFR. Tot din autogara Ritmului pleaca autobuze spre Targu-Mures (48 de lei calatoria) si Craiova (32 de lei).

De la autogara Massaro, aflata langa Gara de Nord, cursele Bucuresti - Iasi sunt programate de trei ori pe zi, la pretul de 56 de lei, in timp ce, cu trenul, o calatorie costa 53,5 lei. Tot de la Massaro pot fi luate, din ora in ora, microbuze spre Bacau, la pretul de 40 de lei.

Pe ruta Bucuresti-Bacau pleaca autobuze si din autogara Obor, unde un bilet costa 30 de lei, iar spre Piatra Neamt - 42 de lei.

Spre Cluj-Napoca, biletul de microbuz, de la autogara Filaret, costa 50 de lei , fata de 53,5 la CFR, iar cei care vor sa ajunga in Timisoara pot lua microbuzul la 8.30 de la autogara Militari cu 58 de lei, fata de 61,9 lei cat costa biletul CFR.

Directorii CFR SA Constantin Manea si CFR Calatori Alexandru Noaptes considera ca traficul feroviar va fi bulversat de o incetare a activitatii la caile ferate. "In conditiile in care vor ramane hotarati sa faca greva, pentru CFR Calatori va fi o zi foarte dificila, va fi bulversat traficul, chiar daca ei anunta numai sase ore, reularea traficului poate sa dureze pana seara tarziu. Noi transportam aproximativ 250.000 de calatori pe zi din care mai mult de 40% pleaca din Gara de Nord", a precizat Noaptes.

Aproape 7.000 din cei 35.000 de angajati ai CFR vor intrerupe lucrul vineri, incepand cu ora 7 dimineata, pana la ora 13 si exista posibilitatea ca ceferistii sa inceteze activitatea pe termen nelimitat, daca guvernul nu va aproba banii de investitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.