"Nu vreau sa mi se revoce masura de a nu parasi tara. Vreau doar sa se modifice aceste masuri extrem de stricte, care imi strica viata cotidiana. Abordarea din partea politiei mi se pare paranoica. Vreau ca aceste masuri sa fie mai rezonabile. Masurile sunt socante. Sunt masuri care se iau impotriva unui serial killer, traficant de droguri sau proxenet. Nu vreau sa plec din Romania, stau aici pana la capat", a declarat Ioana Maria Vlas, potrivit NewsIn.

De asemenea, Vlas a sustinut ca trebuie sa se prezinte de doua ori pe saptamana la politie si trebuie sa anunte autoritatile de fiecare cand pleaca si se intoarce in Bucuresti.

"Am vorbit cu o echipa de filaj intr-o zi si le-am spus ca, daca tot stau dupa mine, de ce sa nu ma duca si acasa. Mi-au raspuns ca nu am voie", a precizat Ioana Maria Vlas. In acest sens, Vlas a vrut sa depuna la dosarul cauzei poze facute de paparazzi cu masinile si echipajele de filaj, insa instanta nu a admis aceasta proba.

Magistratii Curtii de Apel se vor pronunta, insa, miercuri pe cererea Ioanei Maria Vlas de modificare a programului de supraveghere. In aceeasi sedinta, Curtea de Apel a fixat un nou termen de judecata pentru data de 10 decembrie, pentru a se cita partile civile si pentru ca partile din proces sa ia la cunostinta motivele de apel din dosarul FNA.

Ioana Maria Vlas a declarat la iesirea din sala ca cere instantei sa se revina la pedeapsa initiala de 7 ani de inchisoare.

"Tot acest proces este pe dos. Procesul FNA ar fi trebuit sa se judece impreuna cu FNI, fiind o legatura intre ele.Cum FNI nu s-a rezolvat, asa nu s-a rezolvat nici FNA. Am cerut instantei sa se revina la pedeapsa initiala de 7 ani de inchisoare", a declarat Ioana Maria Vlas.

Mai exact, judecatorii au amanat cauza pentru ca nu au fost citate toate partile.

Pe 6 octombrie, la primul termen al procesului FNA, s-a prezentat Ioana Maria Vlas, care nu a dorit sa stea de vorba cu ziaristii, dar care a cerut explicatii instantei cu privire la punerea ei in libertate, dar sub supraveghere.

Judecatorul i-a raspuns acesteia sa faca aceasta solicitare in motivele de apel.

Tribunalul Bucuresti a condamnat-o, pe 6 iunie, pe Ioana Maria Vlas la opt de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata in dosarul Fondului National de Acumulare, aceasta fiind obligata la plata pagubelor catre investitori.

Tribunalul a decis ca procesul penal pornit impotriva lui Vlas pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata sa inceteze, deoarece a intervenit prescriptia infractiunii.

De asemenea, Tribunalul l-a condamnat pe Nicolae Popa la 12 de inchisoare pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si la pedeapsa complementarii a degradarii militare.

In privinta lui Gavril Batran, Tribunalul a decis sa il achite pentru infractiunile de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, judecatorii au constatat ca Unicredit Tiriac Bank SA, CEC si CNVM nu sunt reponsabile in acest dosar.

In schimb, Ioana Maria, Nicolae Popa, SOV Invest si Gelsor SA sunt obligati la plata daunelor catre investitorii FNA, care vor fi actualizate cu indicele de inflatie calculat din mai 2000 pana la plata efectiva. Acestea au fost calculate de procurori la 25 de miliarde de lei vechi.

Vlas mai este obligata la plata a 500 de milioane de lei vechi, in solidar cu SOV Invest, reprezentand cheltuieli de judectata, iar Nicolae Popa, in solidar cu Gelsor SA, la 2 miliarde de lei vechi.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in data de 7 aprilie, judecarea in libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA. Ca urmare a acestei decizii, Vlas a parasit arestul Directiei Cercetari Penale a IGP in aceeasi zi, dupa ce a stat cinci ani dupa gratii.

In acest dosar, Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cauza, este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei. Vlas ar fi redactat si semnat, in intervalele de timp de mai sus, 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.

Tribunalul Bucuresti a hotarat, in 23 martie 2006, condamnarea Ioanei Maria Vlas la sapte ani de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi civile dupa executarea pedepsei, insa sentinta a fost atacata.

Din acest caz aflat pe rolul instantei a fost disjunsa, in iunie 2004, partea cunoscuta sub numele Banca Agricola si privindu-l pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, parte ce a fost trimisa spre completare la Parchetul General. Procurorul de caz de la DIICOT, la randul sau, si-a declinat competenta in favoarea DNA, in 15 ianuarie 2007.

FNA a fost infiintat de SOV Invest la inceputul lui 1999 si s-a prabusit o data cu Fondul National de Investitii (FNI), in mai 2000.